Alweer een heerlijke dag.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
12 April 2026 | Zuid-Korea, Daegu
Dag 40.
Daegu, zondag 12 april 2026. 23 graden volop zon en blauwe lucht.
Alweer een heerlijke dag.
Beste Allemaal,
Nog twee dagen. De koffers zijn bijna gepakt. Nog even genieten van elkaar. Morgen gaan we naar een andere zus van Susan. May woont ook een Daegu maar hebben een tweede huis buiten Daegu waar zij ook een groenten en sier tuin bij hebben.
Maar hier op de valreep nog enkele dingen die opvallen.
- Koreanen houden wel van zon maar ze vermijden ten alle tijden de zon op hun huid. Daarom nemen ze ook bijna allemaal een parasol mee als ze naar buiten gaan. Bij ons zie je paraplu’s als het regent hier zie je ze ook als de zon schijnt. Gisteren wandelde ik door de stad en bij stoplichten waar je wat langer moet wachten hebben ze een zonnescherm die geopend wordt bij zonnig weer zodat als je moet wachten uit de zon kunt blijven.
- Zeewier.Dat wordt hier heel veel gegeten. Het is een eeuwenoude culinaire traditie. Het heeft een hoge voedingswaarde en is rijk aan jodium, calcium en vezels. Het heeft ook een ziltige smaak. Het is een essentieel onderdeel van elke maaltijd. Soms als bijgerecht soms als zeewiersoep. Hier wordt het beschouwd als superfood. Traditioneel eten moeders na de bevalling vaak zeewiersoep voor herstel. Hierdoor is het eten van deze soep op verjaardagen een symbool geworden van respect voor de moeder. En door de ligging aan zee is zeewier een gemakkelijke en beschikbare voedselbron. Ik vind vooral geroosterd zeewier heerlijk als tussendoortje. Ook wordt het vaak gebruikt bij sushi achtige rollen.
- Ppalli, ppalli cultuur staat voor “snel, snel”. Het is een fundamentele Zuid Koreaanse mentaliteit. Gericht op extreme snelheid, efficiëntie en onmiddellijke resultaten. Het ontstond na de Koreaanse oorlog als drijfveer voor snelle economische groei en het is nu verweven in het dagelijkse leven. Dit uit zich in supersnel internet, efficiënt openbaar vervoer en korte wachttijden bij overheid en banken. Maar ook in restaurants heb je je eten zeer snel op tafel. En het is geen urenlang tafelen. Ook het eten is en gaat heel efficiënt. Er heerst een hoge druk op productiviteit. Deze cultuur heeft bijgedragen aan de snelle opkomst van het land als technologische en economische grootmacht. Maar heeft natuurlijk ook nadelen. Het is stressvol en door haastwerk kan het leiden tot veiligheidsrisico's.
Net terug van een heerlijke bbq bij de zus van Susan. Heerlijk buiten in de bloementuin en groentetuin.
Nu is een koffer gepakt. Morgen de laatste koffer en dan kunnen we dinsdag aan de terugreis beginnen.
Maar voor nu een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
Piet.
12 April 2026 - 10:58
Riek:
En van al dat lekkers kom je niet veel aan. Super gezond. Goede reis terug.
12 April 2026 - 14:11
Corrie Van Baast:
Heel leuk om je verslagen te lezen. Zo kunnen we meereizen. [e-1f605]
12 April 2026 - 18:53
Jolanda:
Het was weer mooi om alles te lezen wat jullie meegemaakt hebben. Een hele goede reis terug.
13 April 2026 - 09:45
Aad Lagarde:
Piet weer alles gevolgd en gelezen het is mooi om te zien hoe men in al die verschillende landen waar jullie zijn geweest de gebruiken en gewoontes zich verhouden tot die van ons. Ook de vele foto's die je meestuurt zijn mooi om naar te kijken zeker de natuur foto's. Succes morgen met de terug reis.