Van zuidoost naar zuidwest.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
19 Maart 2026 | Zuid-Korea, Sinan
Dag 15.
Sinan, woensdag 18 maart 2026. Donker en veel regen en wind 13 graden.
Van zuidoost naar zuidwest.
Beste Allemaal,
Vanmorgen wakker geworden met regen, heel veel regen. We gaan in ons hotel ontbijten. In het hotel gaan we om 8 uur voor een goed ontbijt.
Daarna gaan we heerlijk aan de foto’s werken en aan mijn weblog.
Later zullen we zeker samen nog een aantal spelletjes rummicub spelen.
Het is en was wel een heel eind rijden maar onderweg heb ik ook genoten van wat er allemaal te zien is in Korea. Ik zal proberen een aantal zaken op te schrijven die mij hier opvallen.
- Er zijn heel veel bergen. Zo’n 70 procent is bergachtig. Die zijn altijd aanwezig waar je ook kijkt. Je merkt dat ook aan de vele tunnels. Dat wil ook zeggen dat er relatief weinig land over blijft voor bebouwing en landbouw.
- Het westen en zuiden bestaat uit vlakkere kustgebieden. Hier vind je vruchtbare dalen. Hier in het zuidoosten worden ontzettend veel uien, prei en knoflook geteeld.
- Zuid Korea heeft een gematigd landklimaat. De zomers zijn vochtig en warm, de winters kunnen koud zijn. Maar ook hier verandert het klimaat. De laatste jaren veel droogte. Zo kreeg ik gisteren nog een bericht op mijn telefoon dat we voorzichtig moesten zijn om bosbranden te voorkomen.
- Zuid Korea heeft duizenden eilanden. De meeste onbewoond.
- Omdat men maar weinig landbouwgrond heeft probeert men veel te doen aan inpoldering. Ook zie ik langs de weg dat elk vlak stukje bewerkt wordt om groenten en fruit te verbouwen. Overal zie je plastic tunnels waaronder groenten en fruit geteeld wordt. Koeien, kippen en varkens worden allemaal binnen gehouden. Ik heb nog geen koe buiten gezien.
- Het binnenland is dunbevolkt. De meeste inwoners wonen geconcentreerd in stedelijke gebieden. Hier is bijna overal hoogbouw. Kan ook niet anders omdat er zo weinig ruimte is.
- Wat ook opvalt zijn de duizenden grafheuvels in de bergen. Soms een paar ronde met gras begroeide koepels maar soms ook van een hele familie. In Korea is een grafheuvel (Yin huis) een verbinding tussen de overledene en de levende nakomelingen. In de Koreaanse cultuur is het respect voor voorouders cruciaal. Het goed onderhouden van de graven van de voorouders is een plicht van de oudste zoon om geluk voor de familie te garanderen en ongeluk te voorkomen. Alle graven zien er dus ook verzorgd uit.
- Langs de weg zie je vele kilometers land hagen of bomen en struiken van de rode camelia. Ook zagen we vele kilometers aan beide zijden van de weg de gele Kornoelje. Beide staan nu in bloei. Werkelijk schitterend. Overal zie je dat de bomen en struiken in parken en langs de weg heel goed verzorgd worden.
Natuurlijk gaan we ondanks het slechte weer “ buiten de deur” ergens eten. Weer een echte Koreaanse maaltijd. De hele tafel vol met wel twintig schaaltjes en als gereedschap sticks een lepel en een grote schaar. Vlees, vis en glasnoedels worden niet gesneden maar geknipt. Vandaag voor het eerst rauwe levende inktvis gegeten. Lekker.
In een aantal schaaltjes zitten ook hele spicey ingrediënten. Die sla ik meestal over maar er blijft genoeg lekkers over. Het is en lijkt veel maar het geen zwaar eten. Veel groenten, kimchi, paddenstoelen, vis, rijst, glas noedels etc, etc, Maar geen sausjes.
Rond vijf uur zijn we weer terug in ons hotel en gaan we weer gezellig Rummicub spelen.
Ondanks het slechte weer was het weer een super gezellige dag.
Voor nu een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
Piet.
19 Maart 2026 - 13:04
Hanny:
prachtig verhaal
19 Maart 2026 - 18:40
Riek:
[e-1f4aa][e-1f4aa] weer mooi verhaal, behalve levende inktvis. [e-1f913][e-1f913]