Ja, de eersten hebben we gezien.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
16 Juli 2025 | Finland, Kotka
Dag 8.
Kotka. Woensdag 16 juli 2025. 28 graden en zonovergoten. 148,9 km en 21.000 stappen.
Ja de eersten hebben we gezien.
Beste Allemaal,
Vanmorgen rustig aangedaan. Om half 9 op weg. Helsinki uit en daarna rijden we naar het oosten.
De eerste stop is Porvoo. Een prachtige stadje waar we de camper bij de kerk parkeren. Daarna wandelen over de straatjes, die bedekt zijn met kleine ronde keien, door de oude stad. Je voeten krijgen een ware voetmassage en als je hier overheen fiets dan tril je van de fiets af.
Het is nog super rustig maar aan de vele eettentjes te zien moet het hier altijd behoorlijk druk zijn.
Daarna rijden we door naar Forsby en bezoeken een oude kerk bij Perná. Via Loviisa en een bastion komen we uit in Strömfors Buk. Hier zien we prachtige rode houten huizen.
We trekken weer verder oostwaarts en komen uit in Pyhtää. Hier staat een typische zuid Finse kerk. De zogenaamde schuinedakkerk. De “dakpannen” zijn van hout die regelmatig van teer worden voorzien.
We hadden geluk dat de kerk open was. Het was heel eenvoudig maar wel schitterend. Vooral de preekstoel was het bestuderen waard.
En dan door naar Kotka. Een prachtige stad. Met de grootste openlucht galerij van Finland. Overal vind je kunstwerken. Op straat, in het park en op en in het water. Werkelijk schitterend. Velen van de kunstwerken hebben we op beeld.
We bezoeken ook nog het waterpark waar boven op een heuvel allerlei granieten kunstwerken staan en waar meteen aangegeven staat welk soort graniet het is en waar het gewonnen wordt.
Het is tijd geworden om een camping op te zoeken en die vonden we in Kotka. Het is acht uur en wij zitten hier heerlijk dit verslag te schrijven en de route voor morgen te bekijken.
Nu zijn jullie natuurlijk wat we gezien hebben. Ja de eerste elanden. Een moeder met twee jongen. Helaas hadden we ons fototoestel niet op tijd paraat en daarbij waren we aan het rijden. Maar het was prachtig.
Voor nu een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
Piet.
16 Juli 2025 - 19:31