Een Stranddag.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
30 Mei 2025 | Ierland, Doonbeg
Dag 30.
Doonbeg, vrijdag 30 mei 2025. 21 graden half bewolkt maar overwegend zonnig met prachtige luchten. 155 km en 11.000 stappen.
Een Stranddag.
Beste Allemaal.
De kust van Clare is gevarieerd, kronkelig, en fascinerend. Hoge kliffen, prachtige zandstranden, kustplaatsen, jachthavens en een vuurtoren aan het einde van de wereld.
Van Tralee naar Tarbert volgen we de hele kustroute of te wel de “Wild Atlantic Way”. Deze is 2600 km lang. Het is een van de mooiste en langste toeristische routes in de wereld. De route is prachtig en duidelijk aangegeven. En bijna elk dorpje of havenplaats waar we langskomen heeft hetzelfde teken. Een paal met daarboven een symbolische golf en verticaal tegen de paal de plaatsnaam.
Vaak staat er naast de paal informatie over het gebied.
Heel erg overzichtelijk.
De stranddag in de titel wil niet zeggen dat we op het strand gelegen hebben. Maar wel dat we langs de kust prachten stranden hebben gezien. Zo heet onze camping van vandaag toevallig ook STRAND camping.
Het weer was vandaag prachtig. 20 graden en geen drup regen maar overwegend zon.
Het was weer puur genieten.
Rond het middaguur nemen het veerpont van Tarbert naar Killemer over de Shannonen duurt 20 minuten.
Rond half vier komen we via Kilkee op onze camping in Doonbeg aan. Een kleine hele gezellige camping.
Avond eten en zelfs nu zit ik om 8 uur dit verslag nog buiten te schrijven.
Wat opvalt:
- Ierland is niet goedkoop. Zo’n 5 tot 10 procent duurder dan in Nederland.
- Heel veel vrijstaande huizen in het landelijk gebied. En allemaal zijn ze ommuurd. En allemaal hebben ze een toegangspoort, meestal kolossaal. En als ze verder van de weg staan hebben ze allemaal een lange oprijlaan.
- Bijna alle huizen hebben een voorportaaltje aan het huis. Het zou bij ons de hal kunnen zijn. Maar hier bouwen ze dat halletje met de voordeur tegen het huis aan. In alle vormen en maten maar de meesten zijn klein en hebben een puntdakje.
- Ierland telt ontelbare aantallen hagen. Duizenden kilometers. Vaak vlak langs de weg of zelfs tegen de weg aan.
Dat moet ontzettend veel snoeien zijn. Dat zullen we nu niet zien want vanaf maart tot september is dat verboden.
Morgen trekken we verder over de “wild Atlantische Way”.
Voor nu een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
Piet.
31 Mei 2025 - 20:20
Riek:
Mooi weer zeg. Hier nu ook warm.