Vlak bij Rusland.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
19 Juli 2025 | Finland, Anttola
Dag 10.
Joroinen, vrijdag 18 juli 2025. 28 graden en blauwe lucht. 308 km en 9.000 stappen.
Vlak bij Rusland.
Beste Allemaal,
Vandaag weer om kwart over acht gestart. Het was wel weer moeilijk om van deze prachtige plek afscheid te nemen.
We rijden door een prachtig merengebied en omdat het windstil is weerspiegelt alles perfect in het rimpelloze water. En wat de Finnen goed gedaan hebben is dat ze bij elke mooie plek wel een parkeerhaventje gemaakt hebben.
We rijden via Piesto Hiekka naar de prachtige brug in Puumala. We bezoeken in Ruokolahti een prachtige houten klokkentoren.
Via een prachtige toeristische weg komen we aan in het kleine Kerimäki waar de grootste houten kerk van de wereld staat. Er kunnen 3.000 bezoekers zitten.
En dat was voor dit kleine dorpje toch echt niet de bedoeling.
De kerk was ontstaan door een “foutje”.
De stichter van de kerk, een in Amerika rijke emigrant, leverde de bouwtekeningen aan in Engelse maten. Maar de Finse architect dacht de maten meters waren. (1 voet is 30 centimeter. De hoogte van 27 meter en de 3000 zitplaatsen waren dus helemaal niet de bedoeling.
Wat opvalt:
We hebben al een aantal kerken bezocht. En bijna bij elke kerk is een militaire begraafplaats. En elke begraafplaats ziet er perfect verzorgd uit. Bij elk graf een steen van marmer met daarop de leeftijd en wanneer de soldaat gesneuveld is. En bij elk graf bloeit nu een rode begonia. Niet één begonia is verdord en ze zijn allemaal even groot.
Een imponerend gezicht.
Daarna via Savonlinna naar Varkaus waar we weer op een prachtige camping beland zijn. Met twintig meter van ons weer een prachtig meer waar de eilandjes weer een perfect spiegelbeeld maken in het rimpelloze water.
Ook de Finnen genieten van dit uitzonderlijk mooie weer.
Voor nu een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
Piet.
20 Juli 2025 - 09:36