Een beetje een overgangsdag
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
12 Augustus 2025 | Letland, Zasa
Dag 35.
Zasa, dinsdag 12 augustus 2025. Half bewolkt en 22 graden en volop zon. Alleen we starten met wat mist maar om 9 uur was het helder. 293,6 km en 11.500 stappen.
Een beetje een overgangsdag.
Beste Allemaal,
Vanmorgen vroeg vertrokken want we wilden in Zasa naar een mooie camping. En we wilden richting Riga gaan.
Dus rond negen uur reden we de landsgrens over van Estland naar Letland. Niet meer dan een bordje op een verlaten gravelweg midden in de bossen.
Dus nu rijden we in Letland.
Vandaag bezochten we een prachtige kerk en daarnaast stond een klein maar mooi Bijbelmuseum.
Daarna naar een klein dorpje waar midden in de bossen een prachtige burcht stond.
En 400 meter verder een prachtige orthodox kerk.
Daarna vele kilometers door bossen en korenvelden.
We kwamen al om drie uur op een prachtige camping aan. Bij een oude molen met een super aardige gastheer. Het uitzicht op het meer is grandioos. Het ligt in een prachtig park waar we een uurtje in gewandeld hebben.
Nu zitten we buiten ons verslag te schrijven.
Wel wat muggenspray gebruiken.
Wat opvalt:
- Dat er ontzettend veel graan verbouwd wordt. Gerst, rogge, haver en tarwe. Maar we zien ook dat het graan al geoogst had moeten zijn. Maar er is zoveel regen gevallen de laatste maand dat de machines het land niet op kunnen. Echt een regelrechte ramp. Wij hoorden van de campingeigenaar dat er de kaatste maand ontzettend veel regen gevallen was en dat het normaal hier nu droog en warm is. Precies vandaag was het de eerste droge dag. Dat noem ik nou geluk hebben.
- Wat ons ook opviel dat in Estland maar ook hier in Letland de diesel overal even duur is. Er zit geen tiende cent verschil in.
- In de weilanden, tussen de graanvelden of gewoon in een tuin zie je vaak een klein bosje dat groeit tussen en op de rotsen en keien. De mensen en boeren hebben in de loop der jaren de keien en rotsen op hun land verzameld en op een hoop gelegd. Hier ontstaan door de natuur kleine bosjes op. Ideaal voor vogels en andere dieren.
- Overal waar je kijkt zie je ooievaren. In de Baltische Staten broeden ongeveer 31.000 paren. Ze broeden overal. Hier bij mij zit een paartje boven op een enorm nest te klepperen. Al twintig naar volgens de eigenaar. Maar over een laar weken zijn ze vertrokken. Naar Afrika. Ze leven gemiddeld twintig jaar. Ze broeden 25 tot 38 dagen en de jongen zijn na 50 tot 100 dagen zelfstandig.
Voor nu een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
Piet
13 Augustus 2025 - 08:25