Een dag om nooit te vergeten.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
30 Juli 2023 | Faroe eilanden, Mykines
Dag 20. 93 km.
Mykines, zondag 30 juli 2023, prachtig weer. Zon en wolkenvelden, 20 graden.
Een dag om nooit te vergeten.
Beste Allemaal,
Vanmorgen vroeg opgestaan. Douchen en op weg naar Vágar. Een eiland ten zuidwesten van het hoofdeiland Streymoy. Het hele eiland heeft 3000 inwoners. Je baat met een zeetjnnel van ongeveer vijf kilometer naar de overkant. Op dit eiland lopen nauwelijks wegen en de bergen zijn er iets lager. Het eiland heeft twee langgerekt meren die alleen maar met een trekking te bereiken zijn. Ze hebben net geen verbinding met de zee.
Vágar is het derde grootste eiland maar naar verhouding wonen er maar zeer weinig mensen.Het heeft wel een vliegveld maar men meestal meteen door naar de hoofdstad Tórshavn.
Ook hier heeft men een boterbloem route.
Maar eigenlijk wilden we al van het begin naar het eiland Mykines. Ook wel het vogel eiland genoemd. Maar je kunt alleen boeken via de website maar wat we niet wisten dat je dat al weken van te voren moet doen. Het is bijna altijd volgeboekt. Ook nu was er geen plekje op de boot vrij.
Maar wij gingen vanmorgen meteen naar de haven in Sørvágur en ik vroeg bij het boekingskantoor of er nog twee plekjes vrijgekomen waren.
Helaas was alles volgeboekt maar als je bij de boot wacht kun je aan de kapitein vragen of er nog twee plekjes vrij zijn.
Om half elf moesten we dan klaar staan want om kwart voor elf ging de boot weer naar het eiland.
Dus hadden we nog tijd om de meer dan prachtige boterbloem route te rijden. En weer met geweldige uitzichten.
Om half elf weer naar de haven. De boot was afgeladen vol MAAR na een goed praatje mochten we mee. Echt een unieke kans zou later blijken.
Het tweede geluk op deze dag was het weer. De hele week hebben we nog geen zon gezien en over dag hadden we vaak miezer. Maar vandaag zon en warm en weinig wind.
Na drie kwartier varen kwamen we op het eiland aan. Het is echt een vogel eiland met de beroemde puffins en met de Jan van Genten. Maar de natuur is heel kwetsbaar en mag je alleen maar rondwandelen met een gids.
Op het eiland woonden vroeger 180 mensen nu nog maar 8!!!!!!!Er is een kerkje en een school maar die zijn al lang gesloten.
Het ligt aan en in de Noord Atlantische Oceaan en het kan er meer dan onstuimig aan toe gaan. Vorige week zijn er drie boottochten gecanceld vanwege het ruige weer.
Ook op dit eiland zijn geen bomen en struiken. Alleen maar schapen EN honderdduizenden vogels. De toeristen komen er vaak vooral voor de Puffins. En wie net kan betalen kan het eiland met een helikopter bezoeken.
De gids vertelde eerst iets over het dorpje en daarna ging hij ons voor over een nauw en steil paadje naar de bergtoppen.
Maar je mocht niet van het paadje afwijken want de puffins hebben hun nest in het nest in het gras. Een holletje met een 1 meter diepe gang. Ze krijgen maar een kuiken.
Nou we hebben vandaag duizenden puffins gezien en ze spreken bijna iedereen tot de verbeelding. Ze zijn ontzettend grappig om te zien. Nog een paar weken verblijven ze op het eiland om daarna tot het voorjaar op zee te blijven. Daarna keren ze weer terug naar dezelfde plaats terug. Ook de jongen vliegen terug naar de zee en komen de hele winter niet aan land. Ze kunnen wel meer dan twintig jaar oud worden.
Om vijf uur voeren we weer terug. Met honderden foto’s van vogels maar vooral van puffins.
Later hoop ik jullie nog te laten genieten van al dit moois.
Het was meer dan een unieke dag. Een dag om nooit te vergeten.
“JE LEERT GRENZEN HET BESTE KENNEN DOOR ZE TE OVERSCHRIJDEN”.
Voor nu een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
Piet
31 Juli 2023 - 09:45
Frans Swartele:
DAG PIET,
IK HOOP DAT IK OOIT EENS OOIT DE PUFFINS KAN BEWONDEREN.
Frans Swartelé
01 Augustus 2023 - 22:17
Hanny :
Soms moet je alleen een beetje geluk hebben!!