Afkicken.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
09 September 2023 | Verenigd Koninkrijk, Lerwick
Dag 59.
Ergens op de Noordelijke IJszee, donderdag 7 september. Droog, een vrij kalme zee en een beetje mistig.
Afkicken.
Beste Allemaal,
Op de boot is van alles te doen. Cinema, voetbalveldje, zwembad, gymzaal, games, activiteiten voor kinderen, live muziek, een grote duty freeshop.
Maar wij doen het rustig aan. Geen internet. Je kunt hier Wifi kopen maar dan nog is het bereik matig.
Wij kicken een beetje af van onze intensieve reis en proberen al die beelden een plekje te geven.
Nu hebben we zojuist gebruik gemaakt van het lunchbuffet en kijken een beetje dromend naar de golven op weg naar Torshavn de hoofdstad van de Faeröer eilanden. Hier gaan mensen van boord die de eilanden nog gaan bezoeken en andere reizigers komen aan boord die daar net als wij rondgetrokken hebben.
Wat wel opvallend is, is de samenstelling van de mensen aan boord. Bijna geen jongeren en dertigers en veertigers. Die moeten allemaal weer aan het werk, denken wij. Voor IJsland zitten we ookal een beetje in het naseizoen. Campings sluiten half en eind september, het weer wordt nog meer onvoorspelbaar en wegen worden afgesloten.
Toen we aan boord kwamen werd meteen medegedeeld dat we onze horloges een uur later konden zetten. Dus nu geen twee uur verschil met Nederland maar nog maar een uur.
Ik heb nu ook tijd om zomaar wat weetjes en cijfers over IJsland met jullie te delen.
Grootte: van noord naar zuid is de afstand 300 km. Van oost naar west 500 km.
Aantal inwoners: 338.000 in Reykjavik alleen al 210.000, in Kópavogur 30.000, Hafnarfjördur 26.000 en in Akureyri 18.000 . Je ziet dat er niet zoveel meer overblijven voor het platteland. En de trend om naar een stad te verhuizen neemt nog steeds toe.
Staat en bestuur: iJsland is een parlementaire republiek met een rechtstreeks gekozen president als staatshoofd. En IJsland is verdeeld in 8 districten.
Economie: de economie is gebaseerd op de visserij en energie intensieve industrieën zoals de productie van aluminium.
Maar het toerisme is de laatste jaren een belangrijke bron van inkomsten geworden en scoort al veel hoger dan de visserij.
We zijn bijna in Torshavn want we varen al in de fjorden en zien weer wat meer dan alleen maar water. Ze roepen juist om dat de passagiers die Faeröer willen bezoeken zich gereed moeten maken. Wij mogen ook een paar uur van boord maar wij blijven nog aan boord.
“ GELUK GAAT NIET OVER HET ALLES KRIJGEN WAT JE WILT. HET GAAT ER OM DAT JE GENIET VAN ALLES WAT JE HEBT”.
Voor nu weer een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
Piet.