We gaan het mooie Lapland verlaten.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
27 Juli 2025 | Finland, Muhos
Dag 18.
Muhos, zondag 27 juli 2025. 27 graden en overwegend blauwe lucht. 285,5 km en 8.000 stappen.
We gaan het mooie Lapland verlaten.
Beste Allemaal,
Vanmorgen rustig aangedaan. Het was al heel mooi. Dus buiten een eitje gebakken en genoten van de rust.
Het is niet te geloven dat we zo mooi weer hebben. De Finnen ook niet. Dus die genieten ook met volle teugen van dit mooie weer.
Als je in de nacht om twee of drie uur wakker wordt dan lijkt het of je je verslapen hebt. Het is gewoon totaal licht. Om drie uur in de morgen komt de zon al op.
Bijna de hele dag en nacht licht.
maar dat gaat langzaam veranderen. We reden vandaag via Ranua, Pudasjärvi en Kiiminki naar Oulu. Een brite stad met een prachtige kathedraal. Maar er was een festival en dat wil zeggen dat de camping ivervol en heel luidruchtig zou zijn.
Dus we reden nog wat verder naar Muhos. En nu zitten we onder torenhoge dennenbomen dit verslag te schrijven. Echt een geweldige camping aan de rivier, de Oulujoki rivier.
via de plaatsnamen keren we ook een beetje van de Finse taal. Joki is rivier, dus eindigt een plaatsnaam op joki dan ligt deze aan de rivier. Järvi betekent meer dus zie je naam die eindigt op järvi dan ligt deze plaats aan de rivier.
lampi is een meertje, saarinis eiland, vaara is een hoge beboste berg, vuori is berg.
Zo zie de natuur en het landschap leren ons spelenderwijs een beetje Fins.
Trouwens de twee officiële talen zijn Fins en Zweeds. Dit is verankerd in de grondwet.
Wat opvalt:
- dat het openbaar vervoer hier heel uitgebreid is. Elk dorp en huis is bereikbaar met openbaar vervoer. Wij zijn op de meest afgelegen plekken in het noorden geweest maar overal komt de bus. En er zijn ontzettend veel bushaltes. Ook staan bij veel bushaltes een bushokje. Uiteraard van hout. Soms kun je het bushokje afsluiten voor de kou. En vele bushokjes staan een meter hoog en je kunt dan met een opstapje naar binnen. Want in de winter zou je dan vaak in de sneeuw staan.
Voor nu een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
Piet.
Hanny:
Heel mooi verhaal.
28 Juli 2025 - 11:48
Jolanda:
Aan het openbaar vervoer zouden ze hier een voorbeeld mogen nemen.