De Finnen zijn heel praktisch.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
02 Augustus 2025 | Finland, Sysmä
Dag 24.
Sysmä. Vrijdag 1 augustus 2025. 27 graden half bewolkt en geen regen. 346,8 km en 9.000 stappen.
De Finnen zijn heel praktisch.
Beste Allemaal,
Wat hadden we toch een fantastische plek. Midden tussen twee meren EN tussen twee spiegels. Het was in de avond windstil en in de morgen. De zon schijnt dan tussen de goudbruine sparren en dennen en de witte stammen van de berkenbomen.
Je raakt niet uitgekeken. Dus dat werd een onvergetelijk ontbijtje.
We reden weer naar het stadscentrum van Saarijärvi. Daar stond een mooie rode koepelkerk.
Daarna door naar Viitasaari en Äänekoski. En de afstanden zijn hier meteen behoorlijk.
100 km is hier niets maar wij genieten met 70 km per uur van elk detail.
We hadden gelezen dat er een kerkje uit de Middeleeuwen op de lijst van het Werelderfgoed staat. We moesten er ongeveer 40 km voor omrijden maar wat waren we blij dat we dat gedaan hebben.
Wat een schitterend kerkje. Wonderschoon in al zijn eenvoud. Een pareltje.
Het stond in het dorpje Petäjärvesie aan een rivier en meestal buiten het dorpje.
In Jyväskyla bezochten we het museum van de beroemde architect Alvar Aalto.
En de gele kerk die hij ontworpen heeft in Murame.
Daarna nog naar een schitterende witte kerk in Luhanka. Helemaal van hout.
Rond half vijf kwamen we op de camping Sysmä aan. Alweer een lrachtige camping aan een heel groot meer.
Natuurlijk is alles veel vriendelijker en mooier als de zon schijnt. De Finnen weten ook niet wat hen overkomt.
Wat opvalt:
- dat op vele plaatsen in een restaurant, bar of bij een benzinestation de filterkoffie altijd klaarstaat in een grote kan op een warmhoudplaatje. Je kunt kiezen voor een kop of een kartonnen meeneem beker. Suiker en melk ernaast en zelf inschenken. Hier geen dure apparaten waar je alle soorten kunt kiezen.
- En weet je dat de Finnen op de eerste plaats staan wat koffie drinken betreft. Na Finland volgen Noorwegen, Zweden en Ijsland. Zal zeker te maken hebben met de koude winters.
- Maar aan veel dingen zie je dat de Finnen hele praktische mensen zijn. Niet moeilijk doen, gewoon een oplossing voor een probleem zoeken.
- Zo staan alle brievenbussen keurig naast elkaar langs de weg. De postbode komt met zijn auto langs en voor deze auto hebben ze het stuur rechts gemaakt zodat hij zo min mogelijk uit de auto hoeft. En bij zo’n rij brievenbussen staat ook altijd een vierkante houten kist of bak op een paal. Hier kunnen de lakketjes in gelegd worden. De mensen wonen vaak ver van de weg en vaak langs een gravelpad.
- Ook zie je niet een open aanhangwagen waar men een net erover de spullen vervoert. Elke aanhangwagen heeft een polyester kap die men omhoog kan zetten voor het laden en lossen.
- Ook hebben we al op een aantal plaatsen een levensechte verkeerssituatie voor kinderen gezien. Met alles wat ze in het reële verkeer ook tegenkomen. Men kan daar alle regels in de praktijk oefenen met de fiets, te voet en met de step.
Voor nu weer een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
Piet.
02 Augustus 2025 - 22:18
Riek:
Mooie verhalen. Geniet lekker door
03 Augustus 2025 - 11:11
Hanny :
Leuk om allemaal te weten