Groen, groen en groen en ……
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
12 Mei 2025 | Ierland, Arklow
Dag 12.
Arklow, maandag 12 mei 2025. 22 graden van grijs heel snel naar volle zonneschijn. 73 km en 12.000 stappen.
Groen, groen en groen.
Beste Allemaal,
De eerste echte dag dat we Ierland wat gaan verkennen. Een ding weten we al en dat is dat Ierland alle schakeringen groen kent.
Maar wij zijn hier wel op het juiste moment. Prachtig weer en nu komt werkelijk alles tot bloei.
Vanmorgen rustig aangedaan. Vannacht een beetje geregend. Voor de eerste keer dat we regen gezien hebben. Maar de b,auwe lucht zit er alweer aan te komen.
Op aanraden van onze camping beheerster zouden we zeker een wandeling moeten maken in de Ballyfad woods. Een prachtig natuurgebied met eeuwenoude bomen. We moeten de Blue Bells route lopen. Blue bells zijn blauwe wilde hyacinten. En wij lopen werkelijk als in de keukenhof uren land door een blauwe gloed van ontelbare blue bells.
Maar ook het bos is indrukwekkend mooi. Wij wandelen daar bijna helemaal alleen. Nou ja onder het genot van duizenden vogels die hun lied ten gehore brengen.
We lopen er dik twee en een half uur.
Daarna rijden we naar Avoca. Een dorpje dat zijn bekendheid te danken heeft aan Ierlands oudste watermolen. 1723. Ruim 300 jaar oud.
In de achttiende eeuw was het een bedrijvige stad waar in dagmijnbouw koper, lood, zink en goud gedolven werd.
In de watermolen aan de Avoca rivier werd de wol van de schapen gewassen en werd de wol geweven. In het begin gewoon heel eenvoudig zonder kleuren.
Later werden er dekens voor het leger gemaakt.
In 1926 namen de drie zusters Wynne de watermolen over en begonnen te werken met natuurlijke kleuren. Stoffen die in heel Europa en zelfs in Amerika verkocht werden.
De drie zusters bleven vrijgezel en de weverij begin te vervallen.
In 1974 werd de weverij gekocht door Donald en Hillary Pratt en die brachten het weer tot bloei. Nog steeds beheert de familie de weverij en hebben meer dan 10 winkels in Ierland. Maar ze verkopen nog veel meer producten.
Maar de manier van werken en kleuren is nog steeds zoals het in 1723 begon.
Het is de oudste bedrijf in Ierland en een van de oudste molens in de wereld.
Na daar ook geluncht te hebben reden we over het betoverende platteland naar de kust en hier reden we langs de kust terug naar onze camping “MoneylandsFarm.
Wat de dag morgen ons brengen zal dat zien we morgen wel weer.
Voor nu een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
Piet
12 Mei 2025 - 21:08
Riek:
Mooi verhaal. Lijkt me prachtig die wandeling.
12 Mei 2025 - 21:13
Jac Peeters :
Dag Piet,
Je begrijpt wel dat het de voorbije dagen moeilijk was jullie te volgen. Donderdagavond pas heel lasat thuis uit Portugal. Vrijdsg al weer heel vroeg doende voor de uitvaart vsn Henk Rensen. Corrie zingt al jaren in het koor vsn de Open Kerk in Helvoirt, waar ik ook orgel speel. En dan dus de grote fietsrit zaterdag voor het KWF. We proberen jullie verslagen weer bij te houden hoor. Voor nu hartelijke groeten uit Hilvarenbeek, Jac en Hanneke