Letterlijk en figuurlijk een reusachtige dag.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
17 Juni 2025 | Verenigd Koninkrijk, Bushmills
Dag 48.
Bushmills, dinsdag 17 juni 2025. 21 graden en bijna de hele dag zon. Een stevige wind.
52,1 km en 21.000 stappen.
Letterlijk en figuurlijk een reusachtige dag.
Beste Allemaal,
Vandaag stond in het teken van de Giants Causeway. Het is een formatie van rotsen die bestaat uit meer dan 40.000 basalt zuilen. Deze liggen aan de populaire roadtrip Causeway Coastal Route.
Sinds 1986 staan ze oo de Werelderfgoedlijst van Unesco. De rotsen zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting zo’n 60 miljoen jaren geleden.
Het is de meest bezochte locatie in Noord Ierland.
Het gebied bestond voor het grootste gedeelte uit krijt. Tot 60 miljoen jaren geleden enorme hoeveelheden zeer vloeibare lava de koude zee instroomde.
De lava koelde daardoor snel af en kromp waardoor we de kenmerkende basaltzuilen nu nog terug zien. Denk maar aan modder die opdroogt in de zon.
Door de snelle afkoeling kregen ze de vorm van een zeskantige honingraad.
De legend gaat dat de Ierse reus Finn mcCool een pad door de zee bouwde om met zijn Schotse tegenstander Benandonner te vechten. Maar daar aangekomen ziet hij dat Benandonner veel groter is en vlicht terug naar Ierland. Daar aangekomen vraagt hij aan zijn vrouw om hem als baby te vermommen. Op het moment dat Benandonner in Ierland aankomt ziet hij de vrouw met de enorme baby en hij schrikt dan want dan moet de vader van dit kind wel heel erg groot zijn en hij vlucht naar Schotland. Op zijn vlucht vernielt Benandonner het pad alleen het begin in Ierland en het eind in Schotland is blijven staan.
Ook verliest hij op zijn vlucht een reusachtige schoen.
Die schoen vind je als grote rots in de vorm terug op het strand. (Later zal ik de foto plaatsen)
Maar ik weet wel dat als je hier rondloopt en onder die gigantische pilaren staat je je heel klein voelt en dan weet je dat je maar een zandkorreltje in het geheel bent.
Wij waren er al vroeg en dat is maar goed ook want in de middag gingen we nog een keertje en toen was er een grote mensenmassa op al deze basaltblokken te vinden.
Busladingen vol met toeristen. En dan is het nu nog niet eens weekend of hoogseizoen.
Voor nu een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
Piet.
17 Juni 2025 - 20:33
Hanny:
Mooi verhaal.
17 Juni 2025 - 21:49
Jolanda:
Wat een interessant verhaal.
18 Juni 2025 - 11:35
Riek: