Het groene goud.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
28 Juli 2025 | Finland, Iisalmi
Dag 19.
Iisalmi, maandag 28 juli 2025. 29 graden en blauwe lucht in de avond wat gedonder maar tot nu toe droog. 294,4 km en 8.000 stappen.
Het groene goud.
Beste Allemaal,
Het groene goud. Ruim 69 procent van Finland is met bos bedekt. Finland is daarmee het dichtst beboste gebied van Europa.
Dus veel geld wordt er verdiend met bosbouw. Vandaar het gezegde “ Het groene goud”.
Gisteren hadden we werkelijk een prachtige camping temidden van het “het groene goud”.
Hier zou ik nog eens terug willen en dan daar een paar maanden verblijven.
Ook de gastvrouw en gastheer maakten dat de camping heel gezellig was. Zij kwamen uit Portugal. Ze wilden een camping beginnen in Portugal maar omdat hun tweeling bij de geboorte een hartafwijking had en het daar voor hen te heet was, besloten ze drie jaar geleden naar Finland te verhuizen. Nu waren ze afgelopen 9 maanden bezig geweest om de camping en de 20 huisjes op te knappen. Het was is een woord geweldig.
We hebben een heel tijdje gepraat over het Finse onderwijs. Heel praktisch ingesteld.Niet de hele dag op een stoeltje maar elk jur een kwartier naar buiten om te spelen. Zelfs bij 20 graden onder nul.
Zij waren er heel tevreden over.
Vandaag reden we weer een behoorlijke tocht langs Oulujoki rivier met de vele stuwdammen. En met een gratis pondje kwamen we op een eiland en daar bezochten we een kerkmonument.
12 km over een gravel pad kwamen we midden in een bos uit. Daar stond midden tussen de hoge sparren een spitse toren met daarbuiten een altaar en banken. Zo zo af en toe werd hier een mis opgedragen in de buitenlucht. Er waren toiletten en zelfs een bushalte.
in Kajaani bezochten we een burcht ruïne en een prachtige kathedraal helemaal van hout.
We reden daarna nog naar een kerkje in Paltaniemi. Werkelijk schitterend zeker vanwege de fresco’s op de plafonds en muren.
Ja wij bezoeken vele kerkjes omdat ze nooit standaard zijn. Ze zijn heel bijzonder en oud en staan bijna altijd op hele bijzondere plaatsen.
Om vijf uur komen we weer op een nieuwe camping aan. Ook weer prachtig gelegen aan de Koljonvirta rivier.
Het is nu 8 uur en de zon schijnt nog volop. En ….. morgenvroeg rond vier uur is de zon er weer.
Voor nu een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt tie doen.
Piet.
28 Juli 2025 - 21:41