Museumdag.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
07 April 2026 | Taiwan, Taipei
Dag 35.
Taipei, dinsdag 7 april 2026. Bewolkt en bijna de hele dag regen maar wel 26 graden
Museumdag.
Beste Allemaal,
Vandaag opgestaan met regen en nu regent het nog steeds. Van de 17 dagen is dit de eerste dag met regen. Maar daarom hadden we Nationaal Paleis Museum ook vandaag gepland. En dat was geen straf.
Dit museum herbergt een van ‘s werelds grootste en meest waardevolle Collecties Chinese kunst. De bijna 700.000 !!!!! stukken beslaan een 5000 jaar geschiedenis.
De collectie is afkomstig van de verboden stad in Peking. Het omvat zeldzame keramiek, kalligrafie en schilderijen uit de verschillende Chinese dynastieën.
Slechts 1 procent wordt tegelijkertijd tentoongesteld om conservering te garanderen. Om de drie maanden krijg je een andere collectie te zien.
De stukken werden tijdens de Chinese burgeroorlog door nationalisten veiliggesteld en in 1965 permanent tentoongesteld.
Maar China wil de kunstschatten terug. Tijdens de Chinese burgeroorlog vluchtten de nationalisten onder Leiding van Chiang Kai Stek naar Taiwan en namen de meeste waardevolle stukken uit de Verboden Stad Beijing mee.
Dus deze schatten hebben tot nu een sterke politieke lading.
Maar hebben een prachtige dag gehad. Want een lrachtige kunst hebben we gezien.
Nu, zoals beloofd, iets over de scooters in Taiwan.
- Taiwan is bekend als “Het koninkrijk van Scooters”.
- Er staan 14.000.000 !!!!!!! Scooters geregistreerd. Voor elke twee Taiwanezen een scooter.
- Het heeft de hoogste scooter dichtheid van de wereld.
- Scooters staan voor gemak en snelheid.
- Ideaal voor woon werkverkeer in het drukke stadsverkeer.
- En het is een betaalbaar vervoermiddel.
- Steden hebben specifieke parkeervakken en opstelstroken voor verkeerslichten en ook zijn er speciale scooterbanen.
- Ze hebben echt een prioriteit in het verkeer.
- Taiwan is een koploper in elektrische scooters en heeft slimme oplaadtechnieken.
- En een helm is verplicht en ik moet zeggen dat ik niet één keer iemand gezien heb zonder helm. Ook de passagiers moeten een helm op.
- Meestal rijden rijders met de knieën naar buiten want vooraan zit een grote haak waar alle tassen met van alles opgehangen worden. Maar ook nemen ze zo hun kind mee en zitten er twee kinderen voor de bestuurder.
- En ik moet zeggen dat men de scooters heel gedisciplineerd wegzet. Soms zie je een hele straat met honderden scooters keurig naast elkaar met de helm op de spiegel.
In het begin is het zeker wennen met al die scooters om je auto heen. In de spits staan er honderden scooters bij een stoplicht de meeste voor de auto’s in het scootervak maar de rest staat er tussen of naast de auto’s. Als het licht op groen springt dan zijn alle scooters al weg voordat jij in de auto gestart bent. Ze rijden ook veel sneller dan auto’s maar je bent er zo aangewend want het lijkt chaos maar het is gedisciplineerde chaos.
En het verkeer zou compleet vastlopen als de helft van de scootersingeruild zou worden voor een auto.
Dus de regering zorgt dat de scooter een prioriteit in het verkeer blijft.
Als het goed is komt morgen het verslag weer uit Zuid Korea want morgen om 12 uur vliegen we daar weer naar toe.
Voor nu een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
Piet.
07 April 2026 - 14:50
Hanny:
w
Wat een verhaal over die scooters!