Wat een mooie dag.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
12 Maart 2026 | Zuid-Korea, Gyeongju
Dag 9.
Gyeongju, woensdag 11 maart 2026. Zonnig en 13 graden.
Wat een mooie dag.
Beste Allemaal,
Je ziet het aan de plaatsnaam hierboven. Wij zijn vandaag een dagje buiten Deaugu geweest. Naar het stadje Gyeongju. Het is een stad met ongeveer 280.000 inwoners. Vroeger was het de hoofdstad van het koninkrijk Silla.
Nu staat het op de werelderfgoedlijst van Unesco.
De stad ligt in het zuid oosten van Zuid Korea aan de rand van de Japanse zee.
8 jaar geleden ben ik daar ook al een keer geweest maar dat was in een totaal ander jaargetijde.
De Seokguramgrot en de Bukguksatemlel zijn de grote bezienswaardigheden.
De grot is gemaakt in de achtste eeuw en bevat een monumentaal standbeeld van Boeddha in lotushouding. Het beeld 3,45 meter hoog. Het beeld wordt omgeven door 39 portretten van goden die gebeeldhouwd zijn graniet.
De Bukguksa tempel is gebouwd in 774 en is cultureel sterk verbonden met de Seokguramgrot.
Gyeongju staat bekend als “museum zonder muren” en staat vol met UNESCO werelderfgoed.
Vandaag was het zo’n prachtig weer dat we vooral gewandeld hebben. Allereerst in het Tumuli park waar de indrukwekkende koninklijke tombes liggen. De tombes zijn indrukwekkend. In een van de bekendste tombe zijn we naar binnen geweest en daar kon je de opgravingen bekijken.
Ook de eeuwenoude Chemseongdae sterrenwachttoren was indrukwekkend. Gebouwd in de zevende eeuw.
Daarna naar Anapji. Donggung Paleis en de koninklijke vijver. Werkelijk schitterend.
Maar wat ik overal tegenkom zijn de prachtige gevormde bomen. Zeker die van de Crape Myrtle. Ik ken de Nederlandse naam niet maar hier noemen ze hem ook wel de 100 dagen bloeiende boom. Rose of dieprood. Maar ik vind deze boom vanwege zijn vorm al prachtig.
Natuurlijk hoort bij zo’n daguitstapje een heerlijke lunch en een koffie/thee gelegenheid.
Rond vijf uur weer terug voor drie potjes Rummicub.
Nu is het avond en zitten we dag van morgen voor te bereiden.
Susan en ik gaan dan samen naar Andong. Alweer een stadje dat op de Werelderfgoedlijst staat.
Helaas is mijn kaartlezer stuk. Dus ik kan geen foto’s overzetten van mijn fototoestel naam mijn Ipad. Maar vrijdag gaan we zo’n nieuwe kaartlezer kopen.
Dus nog even geduld.
Maar voor nu een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
Piet.
12 Maart 2026 - 15:41
Riek:
Mooi jouw verhalen te lezen.
12 Maart 2026 - 20:20
Hanny: