Nog een keer terug in de stad van de Kerstman.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
26 Juli 2025 | Finland, Rovaniemi
Dag 18.
Rovaniemi, zaterdag 26 juli 2025. 25 graden en half bewolkt. Geen regen.
358,9 km en 6.000 stappen.
Nog een keer terug in de stad van de Kerstman.
Beste Allemaal,
Ja je keest het goed, we zijn weer terug in de stad waar De Kerstman woont.
Niet om de kerstman weer te zien maar omdat we nog graag een rondrit wilden maken.
We zijn zelfs nog even in Zweden geweest. Van Rivaniemi naar Pello. Een plaats aan de rivier de Tornionjoki. De rivier die ook de grens vormt met Zweden. Onderweg zien we van alles. Natuurlijk weer rendieren en we blijven ook een tijdje langs de zeer snelstromende rivier waar een stuk van 3500 meter een hoogteverschil overbrugt van 14 meter. Het is ook een populaire plek voor vissers want hier zwemmen vele zalmen stroomopwaarts.
Aan de andere kant ligt Zweden. Wij willen er even een bezoek brengen. En dat kan even de brug over en je bent in Zweden. Geen controle of iets dat er op lijkt.
Maar ondertussen zijn we ook weer de poolcirkel overgestoken.
We zakken verder de weg langs de rivier af en komen uit in Tornio.
Men zegt met de vriendelijkste grensovergang in de wereld. De twee steden, Tornio in Finland en Haparanda in Zweden zijn bijna letterlijk met elkaar vervlochten. Zo is er een golfbaan waar een aantal holes in Zweden liggen en een aantal in Finland. Een praktisch probleem is het tijdsverschil en de euro.
We rijden een stukje verder langs de Botnische Golf en in Keminmaa bezoeken we de oudste stenen kerk van Finland. Werkelijk een pareltje. Uit 1521!!!!!
In Tervola bezoeken we nog een mooie houten kerk met alweer een begraafplaats voor gesneuvelde soldaten en bij elk graf een vuurode begonia.
Om vier uur komen weer op onze camping aan, de Ounaskoski camping Rovaniemi gelegen aan de Ounasjoki rivier.
Morgen trekken weer een stukje zuidelijker en hopen in Oulu uit te komen.
Voor nu een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
Piet.
27 Juli 2025 - 13:25
Riek:
Fijne zondag.
27 Juli 2025 - 15:41
Hanny:
Groetjes van Ireen en mij we zitten naar de Tour te kijken.