Klavertje 3. Het natinale symbool van Ierland.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
02 Juni 2025 | Ierland, Spiddal
Dag 33.
Spiddal, maandag 2 juni 2025. 18 graden en half bewolkt. Beter dan verwacht. Flinke harde wind maar tegen de avond orkaankracht met regen. 128,7 km en7.000 stappen.
klavertje drie. Het nationale symbool van Ierland.
Beste Allemaal,
Vanmorgen op tijd vertrokken want de eerste uren zouden zonnig zijn. En bij helder weer is de “Wild Atlantic Way” veel mooier. Zeker met de storm maakt de ruige kust samen met de woeste zee alles nog dramatischer. De weg voert weer een groot gedeelte door de Burren. Het grote kalksteengebied.
Een Engelse generaal heeft het ooit als volgt beschreven.
“Geen water om iemand te verdrinken, geen boom om iemand aan op te hangen, geen aarde om iemand in te begraven”.
Maar wij merken niets van deze woorden. Wij zien een ruige kust, wij zien de kalkstenen rotsen met de vele spleten waar allerlei planten in groeien, wij zien her en der ruïnes, wij zien een mooie witte vuurtoren en vele ronde grote stenen die hier gekomen zijn in de ijstijd.
Wij stoppen vaak en wandelen dan om al dat moois van dichtbij te zien en om foto’s te maken. Het is niet druk ook al is het hier een vrije dag. Maar dat komt ook omdat wij meestal de smalle binnenwegen kiezen. We zien dan ook geen grote campers.
Soms moeten we een inhammetje zoeken om een tegenligger voorrang te verlenen.
De meeste mensen zijn heel vriendelijk en steken allemaal hun hand op als je hen tegemoet komt.
We lunchen onderweg bij een prachtige kasteelruïne op een heuvel In Kinvarra.
Hier zagen we ook tientallen schilders met een standaard een onderwerp schilderen.
Na een praatje hoorden we dat het allemaal mensen van een schildersclub en vandaag was er een schilders competitie. Die worden hier regelmatig gehouden.
Rond 4 uur kwamen we op onze camping aan. Net op tijd want om vijf uur begon het volop te regenen en de storm groeide uit tot windkracht negen.
Als ik dit verslag zit te schrijven gaat het buiten flink tekeer en regelmatig schudt onze campervan flink heen en weer.
Wat opvalt:
- Dat de mensen heel vriendelijk zijn. En dat ze graag een praatje maken.
- Dat er heel veel pubs zijn en dat die vooral in net weekend live music ten gehore brengen.
- De wandelroutes en fietsroutes (met zelfs fietspalen met al het gereedschap om je fiets te kunnen repareren) uitstekend weergegeven zijn en dat er overal toiletten zijn. Keurig schoon en met zeep en papier. Meestal aan een strand.
- Dat er weinig tot geen vuil op straat te vinden is en geen graffiti. Dat hebben we alleen in de stad Cork gezien.
- Het klavertje met drie blaadjes (shamrock) heeft een sterke symbolische betekenis in Ierland. Het staat vooral in verband met Sint Patrick, de beschermheilige van Ierland. Hij gebruikte de drie bladeren om de heilige drie eenheid (Vader,Zoon en Heilige Geest) uit te leggen toen hij het Christendom kwam verkondigen. Ze worden ook vaak geassocieerd met geloof, hoop en liefde.
Voor nu een warme stormachtige groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
En voor iedereen een klavertje drie: geloof, hoop en liefde.
Piet.
02 Juni 2025 - 22:56
Riek:
Dank je wel. Mooi verslag.