De heuvel met 100.000 kruizen.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
16 Augustus 2025 | Litouwen, Kultuvėnai
Dag 39.
Kultevèny, zaterdag 16 augustus 2025. 24 graden en overwegend zon. Een heel klein buitje op het einde van de dag. 332,2 km en 10.000 stappen.
De heuvel met 100.000 kruizen.
Beste Allemaal,
Vandaag een flinke afstand overbruggen. Na een wandeling, vanmorgen na het ontbijt, langs een kilometers lang prachtig strand langs de Oostzee, reden we rond half negen op weg naar het binnenland. Daar wilden we de mysterieuze heuvel met de 100.000 kruizen bezoeken.
In Litouwen noemen ze het de Kryzuiù Kalnas. De heuvel ligt tussen vredige weilanden net buiten de stad Siauliai. De heuvel is gekroond met dicht op elkaar staande kruizen in allerlei maten.
Wanneer het eerste kruis geplaatst is? Men zegt dat de eerste kruizen gezet zijn in de veertiende eeuw toen de stad bezet was door Duitse ridders. Om zo de Litouwse onafhankelijkheid te benadrukken. De andere bron wijst naar de negentiende eeuw.
Maar een feit is dat het aantal kruizen steeg in de Middeleeuwen en vooral tijdens de Boerenopstand tegen de Russen. Men kon vele lichamen van gevallen rebellen niet vinden en daarom plaatste men een kruis op de heuvel.
Maar de groei ging nog verder tijdens de sovjet bezetting. Van 1944 tot 1991 werden de Baltische Staten opgenomen in de Sovjet Unie. Iedere vorm van godsdienst was verboden. De heuvel der kruizen werd een symbool van verzet.
De Sovjets hebben een aantal keren geprobeerd de heuvel te ontdoen van de kruizen en de kruizen werden verbrand. Maar telkens kwamen ze terug.
Men deed dat in de nacht want de mensen werden beboet, gestraft en opgesloten.
Het werd een pelgrimsoort.In 1991 volgde onafhankelijkheid en kwamen er nog veel meer kruizen. In 1993 werd de heuvel zelfs bezocht door Paus Paulus de Tweede.
Het werd een plaats voor hoop, vrede, liefde en opoffering. Van over de hele wereld komen hier mensen een kruis plaatsen. Groot of klein dat maakt niet uit. Ook hangen aan de kruizen duizenden rozenkransen. Ook zie je hele persoonlijke berichten.
Het is een heel bijzondere plaats waar je vanzelf stil van wordt.
Als je daar door de meer dan 100.000 kruizen loopt dan vraag ik me wel af of we nog iets van de geschiedenis leren. Kijk Soedan, kijk Oekraïne, kijk Gaza kijk ……, kijk ………, kijk……..
Toch wil ik iedereen een warme groet geven en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen. Juist in deze onzekere bizarre tijd.
Piet.