Verschillen tussen culturen.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
06 Maart 2026 | Zuid-Korea, Daegu
Dag 3,
Daegu, donderdag 5 maart 2026.
Verschillen tussen culturen.
Beste Allemaal,
Heerlijk geslapen en rond 7 uur pas wakker geworden. Ik ga proberen om meteen aan dit dagritme van 8 uur later te wennen.
Susan is vandaag jarig maar meteen merk je de cultuurverschillen. Jarig zijn is hier helemaal niet zo belangrijk en wordt meestal nauwelijks gevierd.
Dus mijn slingers en ballonnen en andere versierselen kennen ze hier bijna niet. Dus was alles heel verrassend.
Vanmorgen rustig aan gedaan. Rummicub gespeeld met de moeder van Susan en al wat gelezen over Taiwan waar we over ongeveer 14 dagen een paar weken gaan rondtrekken.
Rond 12 uur met de zus van Susan en moeder naar het prachtige Suseongmot Lake gereden om daar te lunchen. Uit eten gebeurt hier veel meer dan in Nederland. Er zijn ontzettend veel verschillende eetgelegenheden. Vandaag werd het Mexicaans.
Daegu is op drie na de grootste stad in het zuid oosten van Zuid Korea. Heeft twee en een half miljoen inwoners en is omgeven door bergen of beter gezegd door grote heuvels.
Na de stevige Mexicaanse lunch is een flinke wandeling geen overbodige luxe maar een wandeling rond het prachtige Suseongmot is geen straf.
En je ziet in een wandeling veel cultuurverschillen.
Geen graffiti, geen peukje of prulletje op de grond. Overal toestellen langs het water die je hier alleen maar in sportscholen ziet. Overal zie je mensen dus sporten langs het water. Zo loopt er bijvoorbeeld een wandelpad rond het meer van klei. Hier wandelen veel vooral ouderen blootsvoets. De schoenen worden keurig in een rek geplaatst. Bij terugkomst zijn er naast de schoenen perfecte wasgelegenheden om je voeten te wassen en te drogen.
Zijn je kleren of schoenen stoffig dan heb je op verschillende plaatsen een soort hogedruk luchtmachines die je kleren en schoenen droogblazen.
Overal zijn wifizones waar je op de vele bankjes vrij kunt internetten.
Ook aan de jeugd is gedacht. Basketbalveldjes. Speeltoestellen etc, etc,
En…… niets is beklad of stuk.
Ook zie je hier nog heel veel mensen met mondkapjes. Jong en oud. Er staan ook elektronische informatie borden waar van alles op aangegeven wordt. Zelfs de hoeveel stof die in de lucht aanwezig is.
Wat ook opvalt is dat er in de wijken weinig auto’s geparkeerd staan. Elke flat heeft zijn eigen Parkeergarage.
Maar mensen zijn hier gewend dat er overal onopvallende camera’s zijn. Ook in de avond en nacht kun je rustig alleen over straat.
Nu is het ondertussen half vijf en gaat de zus van Susan zeewier soep (Miyeok guk) maken. Deze soep wordt traditioneel op verjaardagen gegeten. Men zegt dat het geluk brengt. Maar ook heel gezond vanwege de aanwezigheid van jodium en ijzer.
We spelen nog met zijn viertjes rummicub en daarna een kopje thee. Rond 8 uur lopen we nog een rondje door de prachtig verlichte stad.
Op tijd naar bed want ik probeer zo snel mogelijk aan het tijdsverschil van 8 uur te wennen.
Een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
Piet.
06 Maart 2026 - 09:50
Ria Koning:
[e-1f44c]
06 Maart 2026 - 11:16
Riek:
Dat eten lijkt me zoooo lekker.
06 Maart 2026 - 13:58
Hanny:
Wat dat eten betreft dacht ik dat ook al.
06 Maart 2026 - 16:58
Jolanda:
Hier kunnen ze nog veel leren van de netheid en orde in zuid Korea.
06 Maart 2026 - 18:35
Yon En Wim:
Susan en Piet van harte gefeliciteerd en nog vele gezonde jaren.
Zo als je Deagu beschrijft lonkt ons ook om naar dat oord te gaan maar dan met de auto, lekker overal parkern.[e-1f600]
Maar die camera's?[e-1f616]