Drie van de drie.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
17 Augustus 2025 | Litouwen, Vilnius
Dag 40.
Vilnius, zondag 17 augustus 2025. 20 graden en half bewolkt. Onderweg een bui gehad. 163,8 km en 18.000 stappen.
Drie van de drie.
Beste Allemaal,
We hadden een fijne camping bij een kunstenaar. Wij stonden er met een andere camping uit Polen. Dus erg rustig.
Het was een uur rijden naar de voormalige hoofdstad Kaunas.
De stad ligt aan de samenvloeiing van twee rivieren. De Neris en de Nemunas.
Kaunas heeft 16 stadsparken. Wij bezoeken vooral de oude stad.
Maar we beginnen in de nieuwe stad en wandelen over de 1621 lange Vrijheids boulevard. Het is de Laisvés Alèja. Deze laan is uitsluitend bedoeld voor voetgangers. Hij is breed en in het midden loop je door een prachtige bomenlaan.
Wij bezoeken de oude stad met de kleurrijke houten huizen. Met veel grote kerken, we lopen ook naar het kasteel en overal kom je mooie kunstwerken tegen en ook prachtige muurschilderingen.
Kaunus was ook een Hanze stad en dat kun je nog duidelijk aan de gebouwen zien.
Kaunus wordt ook wel eens Museumstad genoemd.
Tijdens de Russische overheersing bouwden de Russen 9 forten. Wij zijn naar het overgebleven negende fort buiten de stad gereden.
Het fort was niet zo indrukwekkend maar de omgeving des te meer.
Het fort maakte deel uit van een groter complex en diende als gevangenis. Tijdens de tweede Wereldoorlog was het een concentratiekamp. Er kwamen hier 30.000 mensen om het leven.
Het monument was overweldigend. Het monument is 32 meter hoog en bestaat uit drie delen. Ze symboliseren: pijn, hoop en vrijheid.
Daarna reden we naar de hoofdstad van Litouwen, Vilnius. We staan nu op een groot parkeerterrein dat van mei tot september ingericht wordt als Stadscamping.
Morgen gaan we de hele dag met de bus naar Vilnius.
En dan ……….. op weg naar Udenhout.
Voor nu een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
Piet.
18 Augustus 2025 - 08:00
Riek:
Kijk, weer een super reis gehad.