De Dumplinkoning.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
05 April 2026 | Taiwan, Taipei
Dag 33.
Taipei, zondag 5 april 2026. In de morgen half bewolkt en in de middag bewolkt met een regenkans. 25 graden.
De Dumplingkoning.
Beste Allemaal,
Vandaag ons eerste bezoek aan Taipei. De bruisende hoofdstad van Taiwan. Het telt ongeveer 2,6 miljoen inwoners. De stad is schoon, veilig en zeer wandelvriendelijk en alle plaatsen zijn uitstekend bereikbaar met een efficiënt metrosysteem.
Ons hotel is boven een metrostatiom dus dat is gemakkelijk.
Wat ook gemakkelijk is is de “easycard”. Je kunt deze in elke 7 Eleven winkel kopen en opladen. Wij gebruiken dezeEasycard al door heel Taiwan. Voor bus, trein, metro en boot. Super handig.
Maar nu eerst een ontbijt in ons hotel en dan gaan we op pad.
Het programma laten we afhangen van het weer. Want voor het eerst is er kans op regen de komende dagen. Maar elk nadeel heeft ook zo zijn voordeel. Want de afgelopen dagen hadden we vaak temperaturen van rond de dertig graden. Aan zee staat altijd wel een windje maar als het in de stad dertig graden is wordt het toch een ander verhaal.
We bezochten eerst de beroemde Banka Longshan tempel. Gebouwd in 1738.
Het was een drukte van jewelste. Het is zondag EN vandaag viert men de graven schoonmaak dag zoals ik gisteren al schreef. Dus werden velen overlevenden herdacht en bracht men vele offers. Vooral bloemen en dan vooral prachtige orchideeën maar ook eten en nep money. Het is een mix van Boeddhistische en Taoïstische tradities.
Bezoekers kunnen er honderden godheden bewonderen en vereren. Men kan de god vereren die zorgt ervoor dat je kinderen goed studeren. Of dat men kinderen krijgt of de god die je beschermt in het verkeer of de god die je beschermt op zee of de gid die je beschermt voor ziektes. Etc. Etc.
Maar het geheel is kleurrijk en devoot. Iedereen bidt ingetogen en wens de overlevenden het beste toe.
Daarna de metro weer in. De metro stopt vlak bij de hoogtepunten. Zo ook bij de de Chiang Kaichek Memorial Hall.
Het gebouw is indrukwekkend. Het is geheel is van witte marmer en blauwe witte kleuren. Het heeft een achthoekig dag. Het park er omheen is zeker de moeite waard.
De bezoekers komen vooral op de wisseling van de wacht. Elk uur. Het is een mooie ceremonie die ongeveer vijf minuten duurt.
Daarna gingen we naar de drukst bezochte winkelstraat, maar dat was voor ons iets te veel van het goede en na een half uur gingen we terug naar het drukst bezochte restaurant van Taipei, DAI TAI FUNG. Het is een wereld beroemde Taiwanese restaurant keten. Opgericht in 1958.
Ze staan bekend om hun uiterste precisie. Elke dumpling heeft 18 plooien en weegt exact 21 gram. Het is een Michelin sterrenwaardig merk.
WereldBeroemd zijn de Xao Long Bao. Gestoomde dumplings gevuld met bouillon en vlees. Ze worden met recht de dumplingkoning genoemd.
En dat was te merken. Je kon een nummer afhalen en na bijna drie uur werd je nummer omgeroepen dat er plaats was.
Nog nooit heb ik zo lang op eten moeten wachten maar het was het meer dan waard. Echt overheerlijk.
Maar voor nu wens ik iedereen warme Paasdagen met een warme groet en leefen geniet van de Paasmomenten die er toe doen.
Piet.
05 April 2026 - 16:18