Finland “groeit” nog steeds.
Door: piet
Blijf op de hoogte en volg piet
02 Augustus 2025 | Finland, Kutala
Dag 25.
Finland “groeit” nog steeds.
Ellivuori, zaterdag 2 augustus 2025. Met regen begonnen maar om 11 uur brak de zon door. 23 graden en een heerlijke dag met volop zon. 272,3 km en 9.000 stappen.
Este Allemaal,
Vanmorgen konden we nog net buiten ontbijten maar meteen na ons vertrek begon het te regenen. Dat is weer even wennen. Maar rond tien uur werd het droog en om 11 uur scheen de zon weer volop. De hoge temperaturen zullen we wel niet meer aan gaan tikken. Maar dat is niet zo erg.
Als eerst kwamen we in Lahti aan. Een echte wintersportstad. Wij bezochten de drie skischansen. Wat een durfals zijn het die hier naar beneden springen. Nu waren ze ook al aan het oefenen maar dan niet met sneeuw maar ze landen nu op een groene kunstgras piste.
Ook bezochten we het Sibelius huis en een prachtige kerk van de beroemde architect Alver Aalto.
In Hollola bezochten we een prachtige kruiskerk en een Hattula een prachtige oude kerk met werkelijk prachtige muur en plafond schilderingen.
In Hämeenlinna kregen we nog een prachtige burcht te zien gebouwd met gebakken stenen.
Rond vier uur kwamen we weer op een prachtige camping aan in Ellivuori.
Onderweg weer geniten van de prachtige tinten in het landschap. De tinten geel krijgen langzaamaan de overhand en het duurt niet lang meer of de granen kunnen geoogst worden.
Wat opvalt:
- Ik had al geschreven dat de Finnen goede lezers zijn. Zij staan aan kop wat het aantal gelezen boeken betreft. 15 boeken per hoofd gemiddeld. En overal hebben ze prachtig ingerichte bibliotheken. De bibliotheek is ook een ontmoetingsplek. Moeders met Baby's en een hele afdeling met gezellige ontspannen leesplekken voor de kinderen. Er is ruimte voor de kinderwagens en vele plekken om de baby’s te verschonen. Echt geweldig.
- Wat we op onze reizen ook veel zien zijn de hele grote stenen of beter gezegd rotsblokken die zomaar overal opduiken. Ze steken in de meren hun kop biven water of je ziet ze midden in het korenveld of grasveld. Duizenden jaren geleden was Finland bedekt met een dikke laag ijs van de gletsjers. Ze duwden hele rotsen en aarden wallen voor zich uit. Nu al het ijs gesmolten is vind je ze overal verspreid de kop opsteken. En nu de druk van de ijsmassa verdwenen is komt de oppervlakte nog steeds 1 cm per jaar omhoog. Zo doende ontstaan er nog steeds eilandjes.
Voor nu een warme groet en leef en geniet van de momenten die er echt toe doen.
Piet