Je straatje schoonvegen. - Reisverslag uit Udenhout, Nederland van piet lagarde - WaarBenJij.nu Je straatje schoonvegen. - Reisverslag uit Udenhout, Nederland van piet lagarde - WaarBenJij.nu

Je straatje schoonvegen.

Door: Piet Lagarde

Blijf op de hoogte en volg piet

26 Januari 2012 | Nederland, Udenhout

Udenhout, donderdag 26 januari 2012

Beste allemaal,

Morgen komt Jasper een weekendje en dan heb ik geen tijd om een verslag te maken, denk ik. Dus hieronder volgt het verslag van maandag 21 november 2011.

Agra, maandag 21 november 2011

Je straatje schoonvegen,

Een van de vorige keren heb ik verteld van India als een ware vuilnisbelt. Echt ongelooflijk. Maar .... wat men wel elke dag minstens een keer doet is de straat en ruimte voor je huis of winkel schoonvegen. Echt elk blaadje en papiertje en plastic en koeienstront wordt op een hoopje geveegd en verderop op de grote hoop gedeponeerd. Maar het is er zo droog dat dat ook weer flinke stofwolken teweeg brengt. En in die stofwolken wordt gekookt en geleefd. Heel af en toe sprenkelt men wat water voordat men gaat vegen. Ook worden de hoopjes regelmatig in de fik gestoken met als gevolg dat vele mensen uren lang in de rook vertoeven.
Heel tegenstrijdig. Aan de ene kant zie je de vuilnisbelt groeien maar het plekje voor je huis wordt elkle dag schoongeveegd.

Om 7 uur in de morgen in de auto op weg naar Agra.230 kilometer. Een zeer, zeer slechte weg.
Agra ligt in een van de dichtst bevolkte deelstaten, in Uttar Pradesh. Uttar pradesh is ook een broeinest van politieke spanningen tussen de hindoe meerderheid en de moslim minderheid.
Vanaf 1504 ontwikkelde Agra zich tot een machtscentrum.
Maar wij gingen eerst naar Fatehpur Sikri, 37 ten westen van Agra.Fatehpur wordt ook wel spookstad genoemd omdat de stad verlaten is.Maar de gebouwen van rode zandsteen zijn zo goed bewaard gebleven dat het lijkt of de keizerlijke familie het paleis gisteren verlaten heeft.
Keizer Akbar was zo blij met de geboorte van een zoon en tevens de erfgenaam dat hij de prachtige Jami mashid liet bouwen. Uit dankbaarheid liet hij bij de geboorte van zijn tweede zoon een machtige stad bouwen. De stad was omringd door een muur van 10 km lengte en was tegen de heuvels aan gebouwd.
Er was plaats voor huizen van edelen, werkplaatsen, scholen, stallen voor 5000 olifanten, 1000 jachtluipaarden en 30.000 paarden.

Buiten het eigenlijke paleisterrein bevindt zich de groete vrijdagsmoskee, Jami Masjid. Op de binnenplaats bevindt zich het grafmonument van de wijze sjeik Salim Chisthi emt schitterende marmeren ornamenten. Veel pelgrims, mannen en vrouwen komen hierheen om aan het graf van de soefi-sjeik geloften af te leggen om toch maar vooral zonen te krijgen.

In 1610 werd de stad al weer verlaten en alleen de koninklijke vertrekken bleven behouden.

De foto's geven een kleine indruk wat wij daar gezuien hebben. Echt heel indrukwekkend!!!!! Zeker als je je een beetje verdiept hebt in de geschidenis.

De volgende keer meer over Agra.

Voor nu een lieve leef en geniet groet.

Piet

• 26 Januari 2012 - 16:04

Riek:

Wat een prachtige gebouwen he!
    Lekker fruit is er in die landen overal, smullen maar.
    Leuk dat Jasper een weekend komt, dat is genieten. Hopen op een mooi droog weekend, kun je lekker met hem naar buiten.
    Groetjes
    (jouw weblog weer niet ontvangen, ik zag het toevallig bij je vorig bericht van Tijgers, die kreeg ik trouwens wel. Raar he?
    Prettig weekend.
    Wij hebben zaterdag al een voorproefje op Carnaval. Altijd leuk.

• 29 Januari 2012 - 18:10

Claartje:

Ha die Piet,
    Roept herinneringen op aan mijn eigen reis in India. Hi ben ik ook geweest, in de verlaten stad. En een wens gedaan bij de wensmuur / rooster. Ik wenste een man zoals Sha Jahan die zoveel van zijn Mum Taz hield dat hij de Taj Mahal liet bouwen, wonderschoon gebouw van de liefde. Later dacht ik: o jee misschien hield Mum Taz helemaal niet zo van Sha Jahan... Promp ontmoet ik in Agra eennriksha driver met wie ik bijna getrouwd was geweest.
    Gelukkig toch niet, wel rijdt er een riksja genaamd Bos (mijn achternaam) door Agra want in een gulle bui heb ik die aan Mukesh, de driver, geschonken.
    Liefs en geniet van je familie!
    Claar