Heel stil, Very still
Door: Piet Lagarde
Blijf op de hoogte en volg piet
13 December 2009 | Vietnam, Dong Ha
Dong Ha.
Dear everyone,
Today I was very still. I go to the little village, Vinh Moc. Half years 60 many, many bombs destroy this surroundings. More than 5000 people were killed. In Vinh Moc they made tunnels, more than 1800 meter. The deepest were 23 meter. 250 many people lived here 2 years. They had little rooms for the family, a hospital, a little school, a meeting room. 17 children were born here and they lived all in the village now. they are now 43 years old.
Outside I saw many and many tombs in this surroundings. So I was very still this they when I cycled to Dong Ha where I am now.
I hope the photo's can let see you what these old people made look sad.
The young people were laughing and yelling again.
So live and enjoy the days,
Piet
Eerst zou ik hier nog een nachtje blijven maar alleen op een heel groot strand voelt toch maar heel alleen. Dus vanmorgen al vroeg op weg gegaan naar Vinh Moc. Vinh Moc is een klein plaatsje vlak langs de kust. 7 km vanaf mijn guesthouse.
En dan fiets je dan op een zondagmorgen om 8 uur over een schitterende landweg. Rechts het strand en de zee 50 meter van je af. Het landschap is vol met jonge aanplant en heel golvend.
Helaas niet door de natuur zo gevormd maar door de duizenden en duizenden bommen die halfweg jaren zestig hier naar beneden gevallen zijn. En die littekens van deze verschrikkelijke bommen zijn nog overal aanwezig. Vooral de duizenden grafzerken overal verspreid zorgen dat je heel stil wordt.
In dit gebied zijn ruim 5000 mensen gedood. Maar het dorpje Vinh Moc is er nog een beetje trots op dat de tunnels die zij met 250 mensen hier met hun blote handen en wat klein gereedschap gegraven hebben, ervoor gezorgd hebben dat er maar een paar mensen tijdens deze bombardementen gestorven zijn.
En in deze tunnels ben ik vanmorgen geweest. Een bijna 2 km lang doolhof van kleine gangen. Ontluchtingspijpen. Hele kleine kamertjes waar gezinnen met 3-4 mensen sliepen, een klein hospitaaltje, een schooltje, een ontmoetingsruimte, een bevallingskamer, allemaal heel diep onder de grond. De diepste tunnels waar men zich bij heel zware bombardementen in schuilhield waren 23 !!!!! meter diep. Zo hadden de tunnels drie verdiepingen 12 m, 15m en 23 meter diep.
In 20 maanden gebouwd met vele in en uitgangen.
In het kleine museum maakten de foto's alles nog eens duidelijker wat zich hier afgespeeld moet hebben. Er werden 17 kinderen geboren onder in deze tunnels en deze wonen nu allemaal nog in Vinh Moc en zijn zo'n 43 jaar oud.
Na 2 uur reed ik heel stil terug. Weer over die prachtige duinweg met nu de prachtige zee met al die vissersbootjes aan de linkerkant. De kinderen roepen en zwaaien allemaal. De ouderen kijken een beetje wantrouwend maar meestal groeten zij ook. Zij zijn letterlijk door het leven getekend en dat is aan hun gezichten af te lezen.
Om 12 uur kwam ik al weer in Dong Ha aan. een prachtige weg door de duinen maar helaas met veel te veel graven.
Morgen ga ik verder naar Hue, verder langs de zee naar het zuiden op weg naar Ho Chi Minh City maar dat is nog ruim 1200 kilometer. Dus daar denk ik nog niet teveel aan. Stukje bij stukje en dat is maar goed ook want ik doe hier zo ontzettend indrukken op en die moeten toch allemaal een plekje krijgen.
Dus voor vandaag geen leuke plaatjes maar foto's om stil van te worden. Tenminste als het plaatsen van foto's gaat lukken.
Leef en geniet van elk moment,
Piet
13 December 2009 - 08:49
Wil Broos:
Vandaag ben ik de eerste en ben je zusjes voor. Piet, gisteren Ilse en Pieter verhuist naar hun eigen appartement in Utrecht. Zoals je ons schreef bijzonder als je kinderen samen in hun eerste huisje gaan wonen. Ondanks dat ze al jaren op een studentenkamer zaten, nu toch echt de eerste die gaat samenwonen. Soms denk als ik de foto's van je zie, heb jij soep op van die vis daar op de grond? Maar hij is vers en de mensen maken hem met de nodige zorg schoon en hebben gewoon geen andere huisvesting. Erger vind ik hier bij ons als ik de keukens in de studentenhuizen zie, gewoon vies en smerig. Je durft er amper iets aan te raken en al helemaal geen gebruik te maken van het toilet. En dat zijn ' opgeleide Nederlanders' die het allemaal zo goed hebben. Respect voor de mensen die jij ontmoet en erg hard moeten werken voor hetgeen ze aan huisvesting e.d. hebben. Wij leren heel veel van jouw verhalen en foto's. Zoals je weet hoop ik ooit samen met Rita ook de gieden te bezoeken die jij bezocht hebt. ( Reactie naar Riek, Ook ik heb het veel te goed in dit langdje want met de lijn wil het nog niet zo vorderen zoals ik gehoopt had!!!). -
13 December 2009 - 09:13
Riek:
Vandaag is het hier mooi wintersweer. Tonnie is crossen in de bossen en ik ben vandaag niet lopen want ga zo meteen naar ons gemeenschapshuis (Prinsenreceptie). Wordt weer leuk. Groetjes van je zus
P.S. Ja Wil, het valt niet mee. Hier ook hoor. Ik weet er alles van.Maar als je haar maar goed zit, zeg ik, en geniet van het leven. Toch. Bedankt voor je reactie -
13 December 2009 - 09:17
Riek:
Piet 12oo km, wat een afstand. Op het kaartje naast de tekst lijkt het van Heesch naar Udenhout (hahahah).
13 December 2009 - 11:32
Hanny:
Je krijgt echt wel een indruk op die foto's, ongelooflijk wat mensen kunnen presteren.
Herman en Hanny -
13 December 2009 - 11:39
Madelon:
Jemig piet, wat een heftige verhalen allemaal weer...
wij probereren hier weer te wennen in de winterse kou. Jammer dat je er met kerst niet bent
kus je schoondochter ;) -
13 December 2009 - 11:53
Ria:
Hoi Piet
Ook ik heb net je verhalen gelezen.En natuurlijk de foto's bekeken mooi en ik geniet ervan,ben net thuis van werk en krijg dadelijk bezoek uit Schayk huisje kijken.
Morgen weer werken en begint de week weer.
Piet tot horens.
Kusje Ria -
14 December 2009 - 08:34
Lieske:
Echt onvoorstelbaar die tunnels en wat daar is gebeurd....geen foto/film kan de beleving van daar in te staan en te beseffen helemaal overbrengen denk ik..(hoe mooi de foto's ook zijn) ADEM, leef&geniet. xLieske