En weer tellen....
Door: Piet Lagarde
Blijf op de hoogte en volg piet
15 November 2009 | Vietnam, Bắc Hà
Bac Ha
Beste allemaal, dear everyone,
Nu een berichtje vanuit Bac Ha. 63 km gefietst vandaan. Om half 8 vertrokken want ik wilde op tijd in Bac Ha zijn voor de beroemde zondagmarky. Vanuit alle windstreken komen hier minderheden met prachtige klederdracht naar toe.
Het eerste gedeelte was heuvelachtig en met een gemiddelde van 15 kn. schoot het aardig op. Maar ik wist dat er een behoorlijke bult zat vanaf km 46 tot 57. Inderdaad een bordje met 10% stijging en ik kan je verzekeren dat dat heel steil is met 5 tassen op je fiets. In het begin was het nog helder maar al gauw zag ik echt geen hand meer voor mijn ogen. Ik was al kletsnat van de zweet maar van het letterlijk in de wolken rijden word je echt kletsnat. Dus niet te lang stilstaan bij het drinken. Honderden scooters en motors reden af en aan. En je hoorde ze allemaal over mij praten. Over mijn blote benen, zonbder handschoenen en dan ook nog op de fiets. Je zag ze denken: "Die is echt gek". Maar ook bewonderingen de duimen gingen regelmatig omhoog. Bijna twee uur in de wolken rijden en zo steil dat ik automatisch weer ging tellen, net als in NZ als ik daar een berg opmoest. een en twin tig, twee en twin tig, drie en twin tig.
En zo kwam ik om 2 uur al in Bac Ha aan. Nog net iets van de markt kunnen meemaken, maar te nat om er lang te blijven.
Om half 3 stond ik onder een warme douche maar...... de kraan brak spontaan af en het water spoot alle kanten uit, Ik wist niet hoe snel ik mij half aangekleed had en met de shampoo nog in mijn haar twwwe trappen naar beneden op zoek naar hulp. Alles stond blank en ik kreeg eenandere kamer. Na een uurtje op bed gelegen te hebben en Karin in NZ gebeld met haar 50ste verjaardag zit ik nu in een ghezellig restaurant kippensoep en French frites te eten. Dadelijk alles proberen droog te krijgen maar dat zal wel niet lukken met zo'n hoge luchtvochtigheid.
Gisterenmiddag heb ik eigenlijk alleen maar rondgeselterd rond de grensovergang met China. Ik zit daar 50 meter vandaan. Ogen kom ik te kort om te bekijken wat er allemaal tussen China en Vietnam verhandeld wordt. En bijna alles wordt met de fiets , met handkarren over de grens vervoerd. Echt van alles. Ik heb regelmatig geholpen bij het meters oppakken van de motor en met het vasthouden van de fiets als die meters hoog en breed volgepakt werd. En dan dacht je die valt om maar even in beweging en als ware evenwichtkunstenaars vervolgen zij hun weg.
Ze vonden het wel grappig als zo'n vreemde snuiter wilde helpen.Bij een vrouwtje kreeg ik meteen meerdere vrouwen op mijn dak. Ze wilden mij echt koppelen. Ik moest dicht bij haar op de fote en gaven aan dat er gekust moest worden. Wat hadden ze een lol.
Maar niet gevreesd ik fiets alleen verder
Om 5 uur werd ik door een Vietnamese jongen uitgenodigd om mee thee te drinken. 2 uur heel gezellig langs de straat zonnepitten zitten pellen en eten en thee gedronken. Ze probeerden mij ook nog aan zo'n bamboe pijp te leten roken maar daar trapte ik niet in want een keer doodziek is al voldoende.
Ik moest beloven om morgenvond weer terug te komen. Dat ga ik zeker doen.
Beste mensen ik ga nog even wat rusten om morgen de 63 km weer afteleggen. Niet erg hoor want je ziet dan alles van de andere kant en dat geheel verschillend zijn. Alleen de laaghangende bewolking moet dan wel weg blijven.
Maar dat horen jullie morgen wel weer.
Ben benieuwd hoe het Sjoerd in Erthiopie maakt maar daar is bijna geen internet dus moet nog even geduld hebben.
Lieve groeten en leef en geniet,
Piet
15 November 2009 - 11:00
Ria:
Hoi Piet
Fijn dat het weer goed gaat,en je het fijn hebt.Wij genieten van de mooie verhalen.
Veel lieve groetjes van ons uit het natte Etten.Ria en Theo -
15 November 2009 - 11:37
Riek:
Goede morgen. Ik heb het over een boek gehad vorige reis he. Nou als je terug bent begin daar maar eens aan want ik wil een boek in de kast met schrijver "Piet Lagarde"erop. Een staat eral, ja eigenlijk 2 vqn Sjoerd en Madelon, maar pas van één Lagarde. Dus.....schrijven maar.
Verder niet zoveel nieuws, krijg vanmiddag oud collega uit Woerden op visite. We doen dan een heel leuk spel "keezen". Ja mensen niet wat jullie bedoelen maar gewoon een spel. Echt waar. Nou stop ik met "buurten", goede fietsreis verder en tot morgen denk ik.
Je zus en zwager -
15 November 2009 - 13:55
Sjoerd En Madelon:
lieve pap, groeten uit ethiopie, hier alles goed. voor uitgebreider verslag zie mail.Je bent al in vietnam, snleer dan we dachten...
kus -
15 November 2009 - 16:02
Bram Coen En Angelie:
He Piet,
Het maakt eigenlijk niet uit waar je zit, overal kun je ziek worden. Roos was vorige week donderdag ziek en coen en ik liggen vandaag volledig voor pampus. We hebben Bram maar een paar dagen laten logeren, want je kunt in deze tijd geen risico's nemen. Gelukkig kun je met de computer veel, dus kunnen we gewoon vanuit thuis werken, dus gaat alles hier volledig door. Maar je voelt je wel een beetje belachelijk. Wij durven nu geen contact met iemand te hebben, bang diegene ook aan te steken, maar ja, is wel heel maf.
Nou een hele goede reis en wij blijven je volgen.
Groet de ziekenboeg. -
15 November 2009 - 18:44
Ine Seegers:
Wat moet je toch afzien Piet, maar waarschijnlijk ervaar jij dat heel anders. 10% helling hebben wij een Fiat 500 in Toscane moeite mee zien hebben. En jij doet dat gewoon op je, ja je hebt natuurlijk wel een Koga, vooruit. Zojuist terug van moeder Seegers haar verjaardag 96 jaar geworden. Ze vindt nu zelf dat ze oud begint te worden. Raar hè?! Je krijgt trouwens de groeten van haar en van Marion (zus van Marcel).
Lieve groet Marcel & Ine -
15 November 2009 - 23:33
Elly, Maria, Ger 2x:
Hallo Piet,
Wij hebben jou ontmoet in Nieuw Zeeland op de boot waarmee jij ook een overnight Cruise maakte in de Doubtful Sound.
Twee echtparen uit Noord-Brabant. Je hebt zoveel mensen ontmoet dus vinden wij het niet vreemd als je je ons niet meer kunt herinneren.
Sinds wij jou ontmoet hebben, hebben we je gevolgd, zowel in NZ als nu in China en Vietnam.
Ook wij reizen nu weer en zijn in het noorden van Vietnam.
Gisteren waren wij onderweg van Bac Ha naar Lao Cai en wat zien wij onderweg?
Piet Lagarde die langs de weg naar onze bus staat te zwaaien. Toeval bestaat niet zeggen ze dan!!
Jammer dat we niet even konden stoppen.
Wij wensen jou andermaal een prettige maar vooral veilige reis toe, blijf gezond en geniet!!
Heel veel groeten van Ger en Maria uit Helmond en Elly en Ger uit Vierlingsbeek.
16 November 2009 - 07:04
The Sweeties:
Hi Piet.
We have been following you closely but haven't email because we could't read you Dutch.
We felt very sorry for you with your Saffron issue.
Hope all is well and that it is all behind you now.
Our thoughts are with you.
Safe Travels
Ross and Ange -
18 November 2009 - 21:04
Hanny:
Je moet ook wel een geluksengeltje op je schouders hebben zitten, want als ik die verhalen lees zie je het voor je hoe druk en chaotisch het is.