2 augustus-2 november - Reisverslag uit Qiaotou, China van piet lagarde - WaarBenJij.nu 2 augustus-2 november - Reisverslag uit Qiaotou, China van piet lagarde - WaarBenJij.nu

2 augustus-2 november

Door: Piet Lagarde

Blijf op de hoogte en volg piet

02 November 2009 | China, Qiaotou

maandag 2 november 2009

Qiaotou

Beste allemaal, dear everyone,

Dear everyone,

I write in Dutch some words about Conny, my wife. It is today 4 years ago that she died. On 2 of august she became suddenly ill and we had 3 very heavy but also beautiful months with friends and my 3 children close together. The words from my Conny were:" I have had 33 beautiful years With Piet and the 3 children, It is only too short". And I agree with these words.
And I want to tell my Grandchildren more about the world and the beautiful people then that I become an old cynical man or cynical grandpa.
So thank you that I met you so I can tell lovely stories about you.

Thanks and a big hug,

Piet

2 augustus 2005. Fijne vakantie in Finland, voor het eerst samen. Op 2 augustus nog even in Zeeland bij Yvonne en Peter nakletsen over de vakantie. Samen nog lachend van de glijbaan geweest bij Neeltje Jans. En toen .... veranderde het leven totaal. Voor mij, voor Renato, Sjoerd, Bauke, vrienden en alle mensen die Conny zo na waren. Op 19 augustus haar laatste huwelijk (haar lust en haar leven) van Imke de Rooij gesloten. En dan toch nog een paar fijne intense maanden mogen hebben met die dappere Connepon.

En nu zit ik hier in China. Bijna net als vorig jaar heel dicht, letterlijk en figuurlijk bij haar. Vorig jaar met een vliegtuigje 4,5 km hoog om te gaan sky-diven en nu alleen op eigen kracht fietsend en denkend naar 3800 meter hoogte.

Zo dubbel als wat, dat besef ik elke dag. Als je het letterlijk neemt dan kun je denken dat het al best lang geleden is maar voor mij is het als de dag van gisteren. En in die 4 jaar voltrekt zich een heel intens proces zowel bij jezelf als bij je omgeving.

Bij mezelf kan ik dat proces samenvatten met een paar gedachten die Connepon en ik altijd probeerden uit te stralen. Zeker naar onze kinderen.
- Iedere (persoonlijke) crisis is ook een kans, laat je kansen liggen of doe je er iets mee.
- Een ommezwaai in je leven vraagt erom je angst los te laten en te kiezen voor verandering.
- Richt je zoveel mogelijk op de zon want dan valt de schaduw achter je.
- Het zijn de kleine dingen die het hem doen.
- Als je niet leeft zoals je denkt, dan ga je op den duur denken zoals je leeft.

En dat laatste wil ik absoluut proberen te vermijden. Niet altijd gemakkelijk want je wordt zo gauw meegenomen in het veilige en het vertrouwde. Maar het wereldje kan dan wel eng worden. Zowel letterlijk als figuurlijk.

En als Ompa wil ik straks aan het/de kleinkind (eren) toch meer te vertellen hebben. Dat de wereld en de mensen die er wonen voor 99 procent of meer geweldige mensen zijn en dat de wereld zo wonderlijk mooi kan zijn. Niet vergelkijken, niet oordelen, niet veroordelen maar gewoon genieten van al dat moois dat we gewoon gekregen hebben.

Beste mensen, neem het bovenstaande niet TE zwaar en TE dramatisch op, want de woorden van Connepon waren in haar laatste 3 maanden steeds:
" Het waren mooie jaren samen zonder veel tegenslag en met 3 geweldige kinderen. Het is alleen wat te kort."

En daar kan ik me volledig bij aansluiten.
En ik heb gemerkt dat als ik het zo kan bekijken, het verleden een blijvende bron kan zijn van nieuwe kracht en nieuwe vreugde.

En die kracht en vreugde doe ik hier zeker op in China, zeker op het platteland waar het leven hard, eenvoudig, intens en zo puur is. Het is leven en zorgen van de ene dag in de andere.

Dus leef en geniet van dag tot dag vooral van de kleine dingen en van elkaar.

Piet

• 02 November 2009 - 08:44

Riek:

Piet, vandaag brandt het kaarsje voor Conny hier in Frankrijk. Wij denken ook aan haar. Tijd is niks zullen we maar zeggen. Want 4 jaar, wat een tijd en toch ook wer niet. Nou het is bij jou alweer kwart voor 5 en bijna 3 nov. Ik fiets vandaag een stukje mee in gedachten. (Ben wel zwaar he, dus stap morgen weer af).
    Liefs van mij

• 02 November 2009 - 10:35

Anja:

Ook bij ons staat een kaarsje voor Connie. Piet, dank je wel voor de mooie gedachten en woorden waarmee je terugblikt naar de waarden en houding die Connie en jij wilden doorgeven en uitstralen. Ik wens je een mooie dag met bijzondere ontmoetingen.

Lieve groet van ons alle 3.

• 02 November 2009 - 12:15

Willemien En André:

Ook wij waren vanmorgen met onze gedachten heel dicht bij "jullie"!!

• 02 November 2009 - 12:28

Annemarie Maas:

Wat een prachtige zin: Richt je zoveel mogelijk op de zon dan valt de schaduw achter je!!! Ik zal het gebruiken in donkere dagen en me omdraaien naar de zon!!!
    Nogmaals sterkte Piet. Ik ken het gevoel een beetje en ik vind het al moeilijk!!!
    Groetjes Annemarie

• 02 November 2009 - 15:28

Coby:

Piet ingedachten ben ik bij je,en bij Conny.
    Liefs Coby.

• 02 November 2009 - 16:55

Bram, Coen En Angeli:

He Piet,

Super knap hoe jij alles weet te omschrijven. zo kunnen we zo meeleven. het zal vast niet altijd meevallen, maar het is zoals je aangeeft, kijk naar de mooie dingen die er altijd weer gebeuren.

Hier gebeurd natuurlijk niet zo heel veel. Koos en roos hebben vandaag de hele dag Bram, zodat ik lekker kon werken. Ben heel benieuwd hoe het allemaal geweest is, Weet zeker dat onze Bram er super van genoten heeft.

Nou heel veel fietsplezier en tot de volgende mail.

groet van Bram, coen en angelie

• 02 November 2009 - 18:31

Jane:

Hoi Piet,
    Jaren geleden las ik de volgende spreuk: Laat de vogels van verdriet niet nestelen in je haar....
    Daar probeer ik me aan vast te houden
    Eergisteren was de verjaardag van Jan. Ook al het vierde jaar zonder hem. Vandaag denk ik aan jou.Ik had Connie graag leren kennen!
    Het voelt vast bijzonder, alleen op je fiets, hoog in de bergen...
    groeten,
    Jane

• 02 November 2009 - 19:38

Graeme:

Hey pete,
    I am really enjoying reading of your travels in China, its really great. I can understand your feelings just now on the anniversary of your wifes death as here we are coming up to the day we lost young Scott last year next Monday. Take heart that they are always near . Graeme

• 02 November 2009 - 22:42

Corrie Van Baast.:

Hallo Piet,
    2 november vandaag en alweer 4 jaar geleden dat Conny overleed. Ik heb erg aan jullie moeten denken vandaag, alweer 4 jaar een leven leven, waar je niet voor gekozen hebt. Dat is erg zwaar.
    Ook bewondering voor de manier waarop je die jaren hebt geleefd. Met plezier lees ik je verhalen en het is iedere keer weer leuk als je mail binnenkomt.
    Je merkt alles om je heen op en het is bijna of we achterop je fiets meereizen. Tot mails weer... Groetjes van ons, Joop en Corrie van Baast.

• 03 November 2009 - 14:46

Ine Seegers:

Hoi Piet, we waren gisteravond in de kerk in Helvoirt en hebben in gedachte de kaars ook laten branden voor Conny. We hadden een mooie, intense viering gehad. Ik krijg ook nu weer tranen bij het lezen van jouw mooie woorden en gedachte aan haar. Volgens mij kom je haar daar wel eens tegen, ze kon zomaar Azieatische voorouders hebben gehad.
    Een lieve herfstgroet Marcel & Ine

• 03 November 2009 - 15:40

Lea:

I have read your story. I am writing in english because I can express myself better as if I am writing dutch. Although I fell really comortable to speak it.

I am really impressed by the way you are dealing with the situation. And I will never forget the talk we had in NZ during dinner. It's a great thing to have such a positive way of It's so good to see that you really live your dreams. It's never to late to see the world! Stay as you are, with so much power and interest in life and other people! Liefs, Lea

• 03 November 2009 - 15:42

Lea:

Sory my mistake, I meant the positive way of thinking...

• 03 November 2009 - 19:33

Bart En Tineke:

Hallo Piet,

November heeft voor jou een paar bijzondere dagen. Een ervan is 2 november. Op grote hoogte heb je het bijzondere van deze dag gevoeld/ beleefd. Ook aan ons is deze dag niet zomaar voorbij gegaan en dat het al de vierde herdenking was, verbaasde ons. Het lijkt allemaal nog maar zo kort geleden.
    Je verhalen zijn ook nu weer heel bijzonder.
    We zitten te vlassen op de bijbehorende foto's. Dat moet helemaal een feestje zijn.
    Alle goeds gewenst Piet!!

• 04 November 2009 - 11:59

RiaR:

Het zijn vooral de mooie.warme en waardevolle herinneringen die je zo sterk maken, niets of niemand neemt die van je af die zijn van jou en zorgen dat je de zon ziet blijven schijnen.
    Groetjes RiaR

• 04 November 2009 - 13:35

Lieske:

Piet hou de zon in je gezicht !Alle goeds!
    ....Sorry, volg je even minder want Sybe heeft een ongeluk gehad ...belangrijkste is dat het , volgens de chirurg, uiteindelijk goed komt, de tijd zal t leren. x

• 06 November 2009 - 23:43

Jac Peeters:

Ja, Piet, ik wist dat er een dag zou komen, dat je in een verslag nog eens heel nadrukkelijk, maar ook heel kort samengevat, de tijd sinds het ziek worden van 'Connepon' en de jaren die daarna kwamen zou beschrijven. En ik moet zeggen, elke keer als ik je site open denk ik ook meteen aan jouw lieve vrouw hoor! Haar blije uitstraling staat me nog heel helder voor de geest!
    Groeten uit Hilvarenbeek,
    Jac en Hanneke

• 09 November 2009 - 14:48

Hanny:

Piet, net wat je zegt ze zal er altijd bij zijn waar of hoe ver je ook weg zit, en wat geweldig te horen dat dat bij zoveel lieve mensen het geval is.
    Herman en Hanny