Ik stop ermee! - Reisverslag uit Dali, China van piet lagarde - WaarBenJij.nu Ik stop ermee! - Reisverslag uit Dali, China van piet lagarde - WaarBenJij.nu

Ik stop ermee!

Door: Piet Lagarde

Blijf op de hoogte en volg piet

18 Oktober 2009 | China, Dali

Dali
zondag 19 oktober

Beste allemaal, dear everyone,

Yes I am BIKING. And I feel me great. But today I have had also a very exiting tour from 300km (5 hours) by bus. It was impossible to bike thers but the landscape was so great and wonderful. Now I am in Dali. A very beautiful place, very colourful high in the mountains.
Molly Guan thanks for your nice company in the bus. I hope we met each other again some day.

And indeed Geoff and Cynthia, Bauke has a nice little belly.She felt herself very good.

A lot of love for everyone I met on my trip to New Zealand.

Live and enjoy,

Piet

Vanmorgen om 6 uur opgestaam. Alles gepakt en om 7 uur aan het ontbijt. Yvonne en Wim ook zo vroeg op omdat zij hun fietsen nog even goed namoesten kijken. Ik heb wat bagage achtergelaten en in depot gegeven bij het hotel waar ik over 26? dagen weer terug wil zijn vanwege het visum. Om half negen naar het busstation want we zouden een 300 km met de bus naar Dali gaan. De weg is bijna niet met de fiets te doen omdat we door heel wat tunnels moeten waar je niet met de fiets mag komen.

Maar die busreis zou al een hele belevenis worden. De fietsen in de bagageruimte en kaartjes gekocht. Ik moest helemaal achterin zitten en daar zag wel wat tegenop. Maar ik heb ruim 4 uur genoten. Genoten van het echte Chinese landschap wat echt niet met woorden te beschrijven valt. Heel authentiek. Wij reden echt naar de hoogvlakten met 2 stops om wat te eten en naar de " toilet" te gaan. Naar het toilet gaan is echt een ervaring apart. Je gaat soms gewoon naar een open riool en daar hang je gewoon boven en je behoefte valt gewoon op de behoefte van je voorganger. Je zit gewoon bij elkaar op een rijtje en geen deuren ervoor. Papier kennen ze niet dus de rest laat ik aan jullie fantasie over.

Maar de echte natuur is gewoon prachtig. De dorpjes, de rijstvelden, de ezels de kabauen maar vooral de mensen die met hun pikhouweel of hak de grond aan het bewerken zijn. Maar voordat wij in de bergen kwamen moesten wij ook nog door de stad Kunming. Het is als het ware een bouwput en in de buitenwijken zie je pas hoe het grootste deel van de bevolking leeft.
En onder welke omstandigheden zij hun werk moeten doen.

Genoten heb ik ook van mijn gezelschap Molly Guan. Een Chinese jongedame die met haar ouders op vakantie was in Yunnan maar die normaal door de week werkt in Hongkong op een advocatenkantoor. Zij was de enigste persoon in de bus die gied Engels sprak en daar kwam ik toevallig naast te zitten. Wij hebben de mailadressenuitgewisseld en zij gaat de weblog volgen. Ik vroeg ook of zij nog een broer of zusje had. Ze had een broer van 24 maar dat haar ouders allebei hun baan gekost en zij moesten de overheid ook een flink geldbedrag betalen omdat men eigenlijk maar een kind mag hebben. Samen natuurlijk nog op de foto en in Dali afscheid genomen. Wij moesten nog 15 km fietsen naar de Oude stad Dali. Daar verblijf ik nu in GuestHouse Koreana.
Maar voordat wij dat gevonden hadden. Niemand wist ons de weg te wijzen. Ze willen wel helpen maar ze verstan er niets van.
Je kunt hier echt uren door de straten wandelen en je raakt niet uitgekeken. Wat een verscheidenheid.Je zou er duizenden foto's van willen maken maar dat kun je vaak niet maken.

Zojuist lekker gegeten en .... weer met stokjes. Gaat al net zo snel als met vork en mes. Ook hier word ik volop bekeken en soms vragen ze of ze met mij op de foto mogen. Hoe zou dat nou komen. Ik ben er verlegen van.

Beste allemaal, Ik denk dat ik stop met de verslaglegging van mijn reis. Want ik heb niet genoeg woorden om te beschrijven wat ik zie, wat ik hoor, wat ik ruik, wat ik proef en wat ik voel. Het is echt onmogelijk om jullie met woorden deze reis mee te laten maken want ik denk dat het zo elke dag verder gaat.

Natuurlijk is dat maar een geintje want ik kan jullie spontane reacties niet missen en ben blij dat ik's avonds anders van mij af kan schrijven om al die indrukken een plekje te geven.

Foto's gaat hier niet lukken omsat de computer al 2 x uitgevallen is.

WEER;
Prachtig weer. Zo'n 27 graden en zonnig.

OMGEVING:
Dali is het centrum van de Bai minderheid, te herkennen aan hun klederdracht. Het historische centrum bestaat uit 2 grote stadspoorten met daartussen smalle straatjes met talloze winkeltjes, restaurantjes en guesthouses. De toegankelijkheid van de vrolijk uitgedoste Bai en de Yi, het milde klimaat, het verbluffend mooie berglandschap en de schoonheid van het Er Hai meer maken van Dali een plaats voor vele buitenlanders maar ook voor Chinezen. En dat is te merken.

Beste allemaal ik ga nog een keer door al die straatjes lopen en dan naar bed want morgen gaan ik opweg naar Binchuan. 66 km verderop.

Hopelijk tot morgen maar niet in elke plaats is internet dus ....

Leef en geniet en ik sluit af met een uitdrukking:

NIEMAND KEERT TERUG VAN EEN REIS ZOAKS HIJ VERTROKKEN IS.

En deze uitdrukking is dubbel en dwars van toepassing op deze Piet

• 18 Oktober 2009 - 14:07

Ad En Lennert:

Hoi, Piet
    Hier ff een berichtje uit Gilze. Zoals beloofd een berichtje als we goed waren aangekomen. Gisteren (zaterdag) thuis. Nu, intussen de meeste was er doorgejaagd, aan het bijkomen van de indrukken van Yunnan en van de reis.
    Heel mooie reis door Yunnan toegewenst. En blj te lezen dat jullie fietsen alsnog zijn aangekomen.
    groetjes

• 18 Oktober 2009 - 14:29

Wouter En Bauke:

Klinkt weer als een supergroot avontuur! Wij zijn supertrots op je! Groetjes vanuit je eigen huis!
    x

• 18 Oktober 2009 - 14:33

Coby:

Wat heerlijk dat je de fiets hebt Piet.
    En geweldig om je verhalen weer te volgen.Pas goed op je zelf,liefs Coby.

• 18 Oktober 2009 - 15:13

André Van De Wiel:

Ik schrok in eerste instantie van het bericht "Ik stop ermee!", toen ik mijn mailbox opende. Maar gelukkig bleek in het echte verslag, dat jij gewoon niet kunt stoppen om ons te laten delen in jouw avontuur!

Ga zo door, Piet!

Ook de groetjes van Willemien!

• 18 Oktober 2009 - 15:54

Lieske:

Schrijf-leef&geniet!
    En wij genieten mee!
    xLieske

• 18 Oktober 2009 - 16:11

Frank:

Mijn zusje in Thailand... mijn zwager in China... en nu nog meer ontzettend mooie verhalen uit die hoek van de wereld.
    Piet, ik zal niet elke keer reageren, maar je verhalen lezen dat doe ik zeker!!! Dus stoppen met schrijven is per definitie niet toegestaan ;)

Heel veel plezier met elke nieuwe verwondering!

• 18 Oktober 2009 - 17:43

Adrie En Louis:

Hoi Piet, mooi dat je weer mobiel bent en op de fiets zit, nou ja, in de bus met de fiets. Ook al kunnen we niet ruiken, zien, voelen enz. met jouw beschrijving komt het wel binnen hoor. De reis is begonnen en we kijken met veel interesse naar je foto's en lezen je verslagen. Geniet en blijf gezond.
    Gr. Adrie en Louis

• 18 Oktober 2009 - 18:33

Lea :

Hi Piet,

Eindelijk kom ik er is antoe te schrijven. Ik ben je blok steeds an hed volgen en fend hed gewoon geweldig dat je weer zo en avontuur in gaat. Ik probeer in nederlands te schrijven hoewell ik het nooit heb geleerd. Ik hoop je snapt wat i er mee bedoel. Ik vond het wel heel jammer dat ik jou uitnodeging voor het barbecue niet kon volgen. Vanwege mijn studie moest ik thuis blijven en kon niet naar nederland komen.
    Ik heb mijn moeder veel van jou verhaalen verteld en vandaag heeft ze tegen mij gezegd, dat je net iets te vroeg bent gegaan. Zij is in een twee jaaren gepensioneerd en ook heel gek op fietsen. ;-)
    Goed, dat je jou fiets weer hebt en hed kan verder gaan met hed avondtuur! Gniet er van! Lets keep in touch! Liefs, Lea uit Switzerland.

• 18 Oktober 2009 - 18:35

Bram Coen En Angelie:

Lieve Piet, wil je me nooit meer zo laten schrikken. Je tweede mail bleef langer weg dan ik gedacht had, dus toen vroeg ik me al af of er iets gebeurd zou zijn en dan een mail "ik stop ermee", nou dit is dus geen opening voor de thuis blijvers. Dat doen we niet meer he...
    Geweldig wat je allemaal meemaakt, dit zijn ervaringen die je nooit meer zult vergeten. Ik herken wel een aantal van je belevingen tot nu toe, maar ik ga jouw nooit evenaren. Ik ga me nu al afvragen of deze reis niet nog mooier is dan new zeeland, maar dat horen wij over zes maanden wel. Waarschijnlijk is het gewoon niet te vergelijken. Hier weer een echte herfstdag gehad. lekker fris,blaadjes van de bomen, lekker gewandeld, paddestoelen gezocht en even langs jouw huis gelopen. Lag er vredig bij. Nou Piet geniet er flink van. groet Bram, Coen en Angelie

• 18 Oktober 2009 - 20:51

Hanneke Te Braake:

Hoi Piet Ik hoop dat je lekker geslapen hebt Ik wil je nu al bedanken voor je verhalen en je foto's. Ik rij en reis een (heel Klein) beetje met je mee elke keer als ik je blog lees.
    Groetjes Hanneke

• 18 Oktober 2009 - 20:52

Riek:

Wat een superavontuur he broer. Wij genieten ook van je verhalen. Probeer zo door te gaan.
    Hier alles oke.
    Ga ff sport kijken. Ajax, PSV en Twente gewonnen en AZ en Feyenoord verloren. Dus dat weet je nu ook weer. Doei

• 18 Oktober 2009 - 21:17

Peter En Joke:

Hoi Piet

Nu kunnen de eerste kilometers gefietst gaan worden. Veel succes.

• 19 Oktober 2009 - 10:31

Hanny:

Nou die wc's daar dat lijkt me niks, maar net zoals je zegt alles went, je zult wel moeten trouwens. Maar ik weet zeker dat ik 20 rollen toiletpapier had meegenomen.
    Hanny

• 19 Oktober 2009 - 16:06

Jac Peeters:

Dat was even schrikken: Ik stop ermee. Maar zoals ik al verwachtte kan dat niet waar zijn! Fijn dat de start van je nieuwe avontuur zo goed verlopen is!
    Groeten uit Hilvarenbeek, waar na de grote leegte die Jan Smeijers achterlaat toch de zon weer schijnt!
    Jac en Hanneke

• 22 Oktober 2009 - 11:37

Mia Urlings:

Wat een ervaringen Piet ! Geweldig ! Hou je haaks!!!
    Mia en Jo.