Bijzondere ontmoetingen. - Reisverslag uit Port Hedland, Australië van piet lagarde - WaarBenJij.nu Bijzondere ontmoetingen. - Reisverslag uit Port Hedland, Australië van piet lagarde - WaarBenJij.nu

Bijzondere ontmoetingen.

Door: Piet Lagarde

Blijf op de hoogte en volg piet

29 November 2018 | Australië, Port Hedland

Toevallige ontmoetingen.

Broome, zondag 25 november 2018, 30 graden en een lekkere zeewind.

Beste allemaal,

Na een paar weken prachtige outback is het ook weer fijn om aan de zee te zijn.
Broome is de grootste stad in deze regio.ruim 11.000 inwoners!!!! Vorige eeuw was het het meest vooraanstaand centrum van de parelvisserij ter wereld. Hier werd toen 75% van de parels uit de zee gehaald. Met de komst van de gekweekte en kunstparels was het gedaan met de parelvisserij. Nu is het de poort naar de Kimberly.
EN ze hebben de “cablebeach”. 25 lang breed strand met spierwit silicaatzand. Vooral bij een sunset is dit prachtig. Je kunt er ook op de rug van een kameel een wandeling over het strand maken. Ook vind je er een begraafplaats van 140 Japanse parelvissers die hier bij een wervelstorm omkwamen. De naam Cablebeach komt van een telegraafkabel die hier van Java aangelegd werd en over dit strand liep.

Wij hebben het rustig aangedaan. Alle was is weer schoon en weer wat uitgerust voor de tocht van morgen. Verder naar het zuiden langs de zee.

Nog een toevalligheid en laat zien dat de wereld maar klein is. Gisteren op de camping kwam ik twee dames tegen. We keken elkaar aan en het eerste wat een van de dames riep “ kijk nou, meneer Lagarde”!!!! Wat leuk om hier een oud leerling te ontmoeten. Janneke uit Udenhout. Veel herinneringen kwamen weer terug. En op dezelfde dag schreef Gijs, ook een oud leerling, dat hij met een wereldreis bezig was en zich nu in Australië aan het rondtrekken was. Of we een kopje koffie konden drinken. Helaas de afstand was te groot. Maar we hebben nog een kans in Melbourne wanneer zijn ouders hem bezoeken. Half januari zijn wij daar ook dus wie weet Gijs.
Zo zie je dat Nederlanders nog steeds een reislustig volkje zijn.

Dus tot morgen, een warme groet,

Piet.

Beste allemaal,

Van Broome naar Port Hedland, maandag 26 november 2018, 616 km.
Prachtig weer 33 graden en wind.

Vandaag een lange dag maar we rijden samen dus dan valt het mee. Het zijn 600 kilometers door de Great Sandy Desert. Er liggen twee Roadhouses langs de weg. Niet meer dan een tankstation, een toilet en wat te eten. Maar dat is genoeg, vooral de benzine.
Maar nu weten we ook wat een bosbrand is. We hoorden dat een koppel hier een week geleden drie dagen vastgezeten heeft omdat ze niet verder konden. Drie dagen was de weg afgesloten voor alle verkeer. Wij zagen de gevolgen. 100 kilometer!!!!! Zwartgeblakerde grond en struiken. Hoever landinwaarts weten we niet maar in ieder geval zo ver we konden kijken. Het vuur kwam tot aan het asfalt en witte reflectorpaaltjes waren soms gesmolten.
Op sommige plaatsen was het vuur ook overgeslagen naar de andere kant van de weg. En alle struiken en bomen stonden in het groen. Vers groene lenteblaadjes maar als het vuur eenmaal woekert dan verbrand en verschroeit alles.

Port Hedland is op zich niet bijzonder. Een van de grootste havensteden van de wereld. van hier wordt ijzererts verscheept over de hele wereld. Deze komt uit de grootste dagbouwmijn in de wereld. En er is veel zoutwinning. Jaarlijks wordt zo’n 2 miljoen ton zout verscheept.

Ja alles is GROOT hier. Het land, de roadtrains (de 34 lange trucks) maar ook de treinen. Heb je ooit een trein gezien met 260 wagons!!!!!! En een kilometer lang. Ik kan je verzekeren dat je dan een heel tijdje bij de spoorwegovergang staat te wachten. Heel indrukwekkend.

“Don’t count the days, make the days count”.

“Tel niet de dagen maar zorg dat de dagen tellen”.

Voor nu een warme groet en leef ne geniet van elkaar en laat de dag de mooie momenten die er toe doen tellen.

Piet.

• 29 November 2018 - 21:55

Ine:

Wat bijzonder Piet dat je daar gewoon je dorpsgenoot tegenkomt. Op hetzelfde moment op dezelfde plaats aan de andere kant van de wereld.

• 30 November 2018 - 00:18

Riek:

Jeetje, dat is bijzonder. Een leerling van je. Hoe gaaf is dat. Ik ben hier wel nederlanders tegengekomrn, maar alleen een praatje meegemaakt. Ook leuk. We zijn nu in Matamata. Gisteren mooie berg gelopen. Nog gefeliciteerd met Bauke gisteren. Ik had haar geschreven. Groetjes

• 01 December 2018 - 09:41

Ingrid:

Leuk hè Piet, ik volg Gijs op Polarsteps en heb hem laten weten dat jij ook in Australië rond reist. Het zou mooi zijn als jullie elkaar kunnen ontmoeten. De vriendin van Ruben zit ook voor een half jaar Down Under, nu aan het werk bij Cactus Country in Strathmerton in het zuiden ( cactuscountry.com.au). Is wel een bezoekje waard! Over enkele weken gaat zij ook rondreizen met een vriendin. Dus we hebben heel wat te volgen daar aan de andere kant van onze aardbol