Machtig en nietig, Powerful and insignificant
Door: Piet Lagarde
Blijf op de hoogte en volg piet
29 November 2009 | Vietnam, Hòa Bình
Hoa Binh
Beste allemaal, dear everyone,
Today I leave that beautiful village. And than I begin on a beautiful climb from nine km. And I notice that I become stronger everyday. I saw a lots af nice things on the road. i hope I can show that on the foto's. And my daughter Bauke has her birthday today. 30!!!
I hope the Taupo tour was a great succes Brian and Geoff with good weather. I hope I can ride this tour onetime.
For now live and enjoy and tomorrow up to Hanoi and the 2 million scooters.
I hope that I can tell you that tomorrow.
P.
Allereerst een van harte proficiat voor mijn lieve dochter Bauke. Dertig!!! En met een andere maar prachtige tijd voor zich.
Vandaag met weemoed vertrokken en afscheid genomen van "mijn" plekje Lac. Om 6 uur al eruit want dan is er al volop van alles te beleven. Om kwart voor 7 stond het ontbijt al klaar. Nog een aantal keren op de foto voor een groep Japanners en daar ging ik op weg. Wat zou ik doen, meteen aan de steile 9 kilometer lange klim beginnen of jullie eerst op het verhaal van gisteren en de foto's trakteren. Ik besloot het laatste. Dus dik een uur in het internet cafe gezeten. Om kwart voor negen op de fiets en na 5 km. begon ik aan de klim van 7% stijging. Maar ik snap er zelf ook niets van, ik ging bijna fluitend omhoog en bij km. 9 kon ik het dal inkijken waar ik een paar uur geleden nog fietste en waar ik gisteren geslapen had. Wat voel je je dan machtig. Jij die met al die bagage die berg beklommen hebt, maar tegelijkertijd voel je je ook zo nietig tussen die machtige bergflanken. Een heel dubbel maar telkens een o zo fascinerend gevoel.
Bij km 16 kon ik gaan dalen. Ook dat is een onbeschrijflijk gevoel. En wat een geweldige uitzichten. Maar nooit overmoedig worden. Plotselinge gaten in de weg, overstekende koeien en geiten en de bussen en scooters die de binnenbocht nemen. Maar wat een fijn gevoel, kletsnat bovenkomen van het transpireren en dan beneden droog aankomen. Vrachtwagens rij je dan met een vaartje van 45 km voorbij. Ondertussen zie je allerlei nederzettingen van bergstammen. Ook ontzettend veel kraampjes met sinaasappels. In die kraampjes blijven ze ook vaak slapen.
En dan ineens een Nederlandse stem. Van Jeroen en Mariette uit Amsterdam. Zij gingen op hun gehuurde motor richting Hanoi. Samen langs de weg een colaatje gedronken en na een half uurtje kletsen weer verder. Wat een leuk enthousiast stel. Zij gaan nog een weekje naar Thailand en dan weer naar huis. Hoop hen ooit nog eens te zien.
Onderweg steeds meer suikerrietplantages. Vrachtwagens komen langs en lossen deze lange stengels bij kraampjes waar ze weer verder verwerkt worden tot hanteerbare stukken. Een stukje eraf bijten, lekker op kauwen en zuigen en de rest uitspugen. Lekker goed voor mijn energiespiegel.
Om 2 uur kwam ik al in het Hoa Binh hotel aan. Lekker een douche en nu zit ik hier achter een niet zo gewillige computer.
Of het met de foto's gaat lukken.
Nog iets over al die mooie dames waar ik opmerkingen over krijg. Ten eerste zijn vrouwen hier veel opener dan mannen. Mannen zijn meer verlegen en krijg je bijna niet op de foto. Daarbij zien de vrouwen er veel kleuriger uit en zijn ook meestal met interessante dingen bezig.
Maar ze hebben hier ook veel respect voor oudere mensen. En ook al schatten ze mij veel jonger(ja echt hoor)ik ben in hun ogen meestal wat ouder. Maar ik ga ook heel onbevangen met hen om. Meestal wordt het lachen en dan is een foto gauw gemaakt. Maar je moet telkens heel goed inschatten of het lukt en of ze er open voor staan. Tot nu toe lukt dat aardig en vind ik het ook wel leuk om hen aan het lachen te krijgen. Dus Hans dat is mijn geheim en dat deel ik graag met je.
Zo stopte ik langs de weg bij een suikerrietkraampje. Een oud omaatje was de stengels op maat aan het snijden. Ik dacht daar wil ik een foto van hebben. Maar zij wilde niet. Ben ik er gewoon naast gaan zitten en heb gewoon zitten kijken wat zij aan het doen was. Met wat gebaren kreeg ik een stuk om te proeven. Daarna vroeg ik een jongen die daarbij was of hij een foto van ons wilde maken. Eerst wilde ze nog niet maar even sip kijken en een arm over haar schouder en het lukte. Heb ik er daarna nog een stuk of 3 gemaakt. En als je die foto's dan terug laat zien dan moeten ze meestal lachen en zijn ze best trots.
O ja, ik schrijf vandaag een prijsvraagje uit. Als het lukt om foto's te plaatsen dan laat ik je nog weten of er iemand weet wat het is wat je op die foto ziet.Ik geef het nummer van de foto nog door. De eerste met het goede antwoord krijgt een mooie portretfoto van een van die mooie vrouwen. Je mag uitkiezen. Dus Hans, doe je best.
Dus beste mensen leef en geniet al is het maar van een foto van Piet.
Piet
Nou rustig aan zeg. Het is foto: 2324
Wel uitgebreid beschrijven dat ik het kan snappen. Succes.
29 November 2009 - 10:27
Willemien:
Nou kom maar op met die foto's. Wij zijn wel in voor een portretfoto, want die zijn stuk voor stuk prachtig!
André en Willemien -
29 November 2009 - 10:35
Hanny:
Piet, zie nog geen foto's maar ga mijn best doen om te winnen.
Daaaag herman en Hanny -
29 November 2009 - 10:50
Wil Broos:
Hallo Piet,
Je weet ik ben ook wel in voor een wedstrijdje, dus laat die foto maar zien. Ik doe mijn best om er achter te komen wat het is.
Groetjes. -
29 November 2009 - 11:21
Hanny:
Piet, het lijkt op een gekookte maiskolf, maar het kan ook een geslachtdeel zijn van een of ander GROOT dier.
Hanny -
29 November 2009 - 12:05
Ingrid:
Hoi Piet,
Ook ik ga een poging wagen...alles is zo herkenbaar uit Indonesie. Ik smul van je foto's.
Ik kan niet goed zien of het opengesneden bamboe is; het lijkt erg op lemper, een Indonesisch hapje van kleefrijst met een vulling van kip, groenten en kruiden. Het wordt klaargemaakt in een bananenblad.Maar bamboe of palmhart is ook eetbaar dus wie weet?!
Groetjes van de Damwijkjes -
29 November 2009 - 12:08
Ingrid:
Nog een keer gekeken, ook naar de vorige foto: het kan ook sagomeel zijn of cassave, daar maken ze kroepoek van. -
29 November 2009 - 12:25
Riek:
Verharde suiker in een rietstengel. Daarnaast mieren of zand. Groetjes Riek -
29 November 2009 - 12:39
Coby:
Piet hartelijk gefeliciteerd met je dochter,Bouke.
Wat een geweldige foto,s,ik denk dat ik het weet,volgens mij is het een geslachsdeel van een dier.
Heel veel liefs,Coby.
29 November 2009 - 15:28
Jeroen & Mariette:
Hoi Piet,
Wat goed dat we je fiets direct herkende aan het Nederlandse vlaggetje, zodat we elkaar nog even "toevallig" konden treffen onderweg naar Hoa Binh! Wij na een hectische entree (ontelbaar veel kris kras door elkaar rijdende en toeterende brommers etc.) Hanoi goed bereikt. Hier hebben we zojuist voortreffelijk gegeten vlakbij de katherdraal. Dit willen we je echt aanraden: La Salsa. Ga boven zitten op het kleine terrasje waar je prachtig uitkijkt over het plein met de kathedraal. Heerlijk! Het was erg gezellig in Mai Chau en wij hopen je ook nog eens te zien. In Brabant of elders in de wereld. Geniet van Halong Bay en alle verdere indrukken. Groetjes van Jeroen en Mariette -
29 November 2009 - 15:29
Ine Seegers:
Ik denk rietsuiker Piet.
Zijn dit nou allemaal foto's uit Vietnam??
Wederom een kleurrijk geheel. Je wordt er spontaan vrolijk van. Hier is alles en iedereen in een beetje grijs/zwart stemming. Jouw blije lach bij dat oude vrouwtje doet me ook goed trouwens. Fijn dat je fiets nou geen kuren meer heeft, misschien teveel slechte wegen gehad. Lieve groet vanuit Heeswijk-Dinther. -
29 November 2009 - 16:50
Hans:
Piet, natuurlijk ga ik een poging wagen in jouw prijsvraag. Ik denk dat het een opengewerkt stuk suikerriet is dat dienst doet als mierenlokdoosje.
Ontzettend bedankt voor het delen van jou geheim. Ik ga dat hier ook eens proberen:-) -
29 November 2009 - 18:22
Bram Coen En Angelie:
He Piet,
Volgens mij is het longtong, kleefrijst, dat is daar een echte lekkernij en maken ze volgens mij in bamboe stengels klaar, maar ik ben benieuwd.
De foto's zijn wederom prachting. Je maakt Coen steeds lekkerder om daar ook een keer naar toe te gaan, maar dan zullen wij wel niet fiets. Alhoewel ik denk dat bram dat best leuk vindt.
Zo raar dat jij daar lekker in je korte broek aan het genieten bent en wij zitten hier voor de openhaard sinterklaas liedjes te zingen. Piere is gisteren bij mijn ouders sinterklaas geweest, dat was super gezellig. Mijn moeder wilde piere eerst niet binnen laten, ze snapte er niets van. Maar de Sint bleef standvastig, dus uiteindelijk is het goed gekomen.
Nou heel veel plezier en tot de volgende mail.
Groet Bram, coen en angelie -
29 November 2009 - 18:24
Geoff:
gid-day Pete, Tour of Taupo was great Pete. 11323 riders and weather cool. I learn,t lots, most to get my bike checked as I broke spokes but we had two Rotary teams from Levin and a big weekend. Next year you can do it.
Now I have time to read your letters and write to you. Happy birthday, Big Belly Baulke!!! lots of Love -
29 November 2009 - 20:48
Carla:
Hoi Piet, hè ja, een echte prijsvraag! Ik heb al veel antwoorden gelezen waarvan ik denk dat ze goed zijn. Maar aan de andere kant is het vast niet wat wij denken, dat het is.... dus doe ik een andere suggestie.
Ik denk dat het een "partydrug" is van de White Tai, waarop ze de hele avond kunnen dansen!!Dorien, mijn vriendin, denkt dat het een larf van een inlands Vietnamees beestje is, waarvan zij de naam niet kent. Ik ben benieuwd naar de uitslag.
Enjoy in Hanoi. groetjes,Carla -
29 November 2009 - 21:54
Cisca:
Hi Pete,
It is the mutated form of the huhu grub, found in old tree stumps. You cook it over a BBQ and normally eat it at the Hokitika west coast festival NZ. I had no idea they import them from China. :=))))
Lots of love from us and the high five from..... -
05 December 2009 - 20:17
Joop En Corrie:
Hallo Piet,
Wat goed dat je door deze landen fietst en daardoor heel intens het land ruikt, voelt, hoort, ziet en proeft:down to earth en dan letterlijk!
De foto's alleen spreken al boekdelen: erg mooie portretfoto's en prachtige vrouwen in al hun eenvoud toch erg sierlijk. Als ik lees, meestal een paar dagen tegelijk, is het net of we mee-reizen en mee- beleven. Het alledaagse leven, met strakke spijkerbroeken èn cola. (dat merk komt dus ècht overal ter wereld)Wat eet je daar voornamelijk?
Zijn die vogels bij de huizen een soort "waakhond" die herrie gaan maken als er iemand bij het huis komt? Draag jij ook een lapje voor je mond net als de meeste vrouwen? Jouw site heb ik doorgestuurd naar twee families hier in Berkel-Enschot, die uit Indonesië komen en veel rondgereisd hebben in China en Vietnam. Ze volgen je ook met veel interesse dus inderdaad steeds meer Volgelingen. Piet-daar-gaat-ie op de Coga-Myatie! Vele groeten van ons uit Holland.